2021-06-24
今日同一班朋友Gathering點可以唔食好呢?住係九龍城既朋友今次推介新翻開張既隱世中餐👀,唔知餐廳既食物質素係又幾有mysterious呢?Let’s go!!小編由門口望已經覺得相當神秘🤠,完全唔會認為自己準備去食中餐咁,另加上獨立包廂用餐,私隱度聊談一流💬!✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈 冰鎮醉鮑魚 $42/pc鮑魚🐚.眾所周知係比較高檔次食物,要將其用另類方法烹調實屬難事,廚師將其從傳統烹調方法一改為冰鎮方式處理已是一大挑戰👍,以冷制加上酒精釀造絕對非同凡響,鮑魚鮮味十足,彈牙非常,加上恰到好處的酒精分佈,每一口都是舌尖享受,還有冰鎮效果❄,絕對是炎夏消暑聖品!✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈 冰鎮咕嚕肉 $118菜式既賣相令小編有一個視覺享受,色彩繽紛既配菜加上橘子橙的咕嚕肉令人食慾大增😋,而主廚一反常態把咕嚕肉煮熟配以冰粒上菜,這絕對不減味蕾享受,創意度滿分👏,在炎熱夏天下點選這道菜是有與眾不同的風味!✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦🎈椒鹽鮮魷 $138粵菜中常見炸物,亦係香港人愛吃既香口食品之一🍤。餐廳非常著重健康,其鮮魷炸完過後並沒有太多油漬,多吃完全沒有油膩感,爽脆非常,
🎈 冰鎮醉鮑魚 $42/pc
🎈 冰鎮咕嚕肉 $118
🎈椒鹽鮮魷 $138
粵菜中常見炸物,亦係香港人愛吃既香口食品之一🍤。餐廳非常著重健康,其鮮魷炸完過後並沒有太多油漬,多吃完全沒有油膩感,爽脆非常,配上啤酒或白酒更能突顯魷魚的鮮味🍻,小編吃到不能自拔!
🎈炸子雞 $260
雞肉滑嫩,怕肥既朋友絕不怕多吃😳,油膩感唔重,炸子雞皮脆肉滑多汁💦,配上准鹽更能刺激味蕾!
總結:
九龍城區嚟講性價比亦算合理,餐廳既菜式創意分高,做出粵菜應有風味👍。今次朋友們都有好介紹,係九龍城中食店林立,希望私房菜為呢區可以帶點不同😛!餐廳位置上唔算難搵,係九龍城中間既街道亦係私樓當中🏢。
✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦✦
我們會繼續為大家介紹美食,你亦可介紹餐廳畀我地試下架,記得係下面留言話畀我地聽唷📲~
下次見👋~
椒鹽鮮魷