2018-02-22
一年後,我同女朋友再去闖蕩元朗,行到咁上下肚仔餓要食午餐,但型點商場食物價錢偏貴,係機緣巧合之下行咗去鳳群街,嗰度好多野食。我地見一間叫story steak & pasta既餐廳,見幾多人光顧,就入左去。餐廳環境充滿童趣,同場既顧客多是小孩同父母。餐廳嘅午餐選擇可謂非常多,種類以西餐為主。我叫咗香蒜辣椒蜆肉煙肉意粉。意粉硬度適中,亦充分吸收蜆嘅精華,加上適當蒜味同辣味,令意粉更上一層樓。配料包括蜆肉頭煙肉份量也好多,蜆肉既鹹香恰到好處。飲品方面叫咗熱朱古力,甜味適中。女朋友叫左招牌安格斯牛肉漢堡配薯條。牛肉同包皮既比例係1:1,整體味道較輕盈,不會太過膩滯,安格斯牛肉肉味重,薯條非常香脆。飲品方面女朋友叫左青蘋果氣泡茶,漢堡配搭梳打茶一流!另外我哋仲叫咗一碗南瓜湯,唔會太稠或者太稀,飲得出係南瓜糊,真材實料!最難得嘅係一份午餐包括熱飲只係$47。呢嗰質素既午餐真係超值。值得一提嘅係鳳群街嚟元朗站並不遠,經型點商場大約走10分鐘便能到達。
餐廳環境充滿童趣,同場既顧客多是小孩同父母。
香蒜辣椒蜆肉煙肉意粉
熱朱古力