2017-11-05
星期日最好就係食一餐可以搞店晒。得唔得架?我就得喇,訓到十一點幾,約幾個朋友去食下嘢,食完都3點幾,飽到夜晚,煮飯都可以慳埋。我好中意同朋友嚟呢到食,雖然對我嚟講遠,但嘢食係好好食,又新鮮,勝價比高。又可以自己去選海鮮。今日就好想好想好想好想好想食。。。忌廉白酒大蜆,烏冬底。個忌廉白酒汁點煮都係甘好味,入面又加左洋蔥,令成個汁更加香。而d蜆就隻隻都甘大隻,好肥美,好鮮,好正丫!個朋友又提左我,下次唔配烏冬,配個白飯都好好味。撈埋d汁,好似意大利飯甘,好想食丫!花竹蝦刺身我都好中意食,又大隻又厚肉,再配個自製泰式辣汁,惹味!今次個蝦頭無用鍋煮,變左豉油皇炒,更加惹味!除左個殼之外,我成個頭ko晒。砵酒煮桶蠔,比起薑葱煮更加好味。本身薑葱已經夠香,味濃。再加埋砵酒,有雙重的口味,師父好手勢!呢碟豆豉鯪魚油麥菜喺海鮮之中可能會有點失色,但係味道絕對唔錯架。食肉之餘都要食下菜菜先得架麻。現在喺回家的路中,已經感覺好滿足,個肚大到雲。番到去訓個晏覺,完美甘善用左一日的假期,美味假期。