2018-10-19 3373 瀏覽
最近天氣開始凍, 證明打邊爐既日子又到喇! 上星期剛好係慶祝朋友生日既聚會, 大家正討論食咩, 我就提議這.  其實早在上年已經有同男朋友黎呢度食過, 覺得質素幾好, 就黎呢度了! 酒鍋有套餐亦都有單點, 大家討論後覺得食餐感覺上抵食&豐富D2Pair人黎食火鍋, 叫既自自然都與眾不同!  今日食既火鍋有別於一般食既食材, 我地點既係酒鍋頂級佛跳牆$438/套餐價(每位)真材實料既湯底真係冇花冇假, 佛跳牆既湯底有素翅, 鮑魚金華火腿, 花菇, 江瑤柱海參等等, 最重要既主角一定係呢隻超大大花膠!!!! 用花膠做湯底今次真係第一次, 真係有d奢侈~~~~湯品就好似燉左好幾個鐘既燉湯咁, 因為有用金華火腿喂過, 湯品帶有淡淡咸香始終係打邊爐既湯, 入口雖然未至於有漿口感覺, 但鮮甜味極至! 的確唔錯一開始先食左少少試下先, 其實花膠已經好正! 十分有厚度既花膠頗有口感, 食完個咀仲不其然咁痴埋左, 骨膠原既始對於我十分中意保養皮膚既人呢個湯底真係岩晒冬菇係大大粒既花菇, 如果中意帶d口感既建議一開始冇耐就先食用, 因為再煲多一段時間花菇除左吸收左湯之外口感都會變林不得不提既除左花膠之外一

$438/套餐價(每位)

對於我十分中意保養皮膚既人呢個湯底真係岩晒

不得不提既除左花膠之外一定係呢個外型有少少不太討好既黑鮑小姐, 同平時鮑魚既品種不同, 披上一頭黑帽子既鮑魚小姐, 好有咬口, 雖然我很醜, 但我內在卻很美很可口 XD

套餐入面有好多野食的, 真係不能一一介紹, 唯有將自己覺得份外有驚喜的位置都介紹比大家

成餐火鍋大家感覺就好似係皇帝式享受, 除左湯品之外其他野食都唔錯嫁! 不過真係未必可以一一為大家介紹, 呢度既食材新鮮而且賣相吸引, 掛架安格斯牛肉, 以冰佐涼, 就算係慢慢食都唔怕牛肉會因為放熱而出血水&影響口感, 脂肪分佈平均, 食落整體都唔錯的! 不過個人感覺牛肉較適合較濃味既湯底, 會比較突出

為切合節日, 手作酒鍋熊亦轉左酒鍋既限定手作, 今次以萬聖節做主題, 手打墨魚加入辣咪製成辣椒公仔, 食落香辣感都幾重, 對於我唔食得太過辣既人黎講有d辣

黑松露蝦蟹餃 少有地將蝦同蟹做餃子餡, 蝦肉蝦黑松露重重包圍住, 香味十分, 個人幾喜愛

菇菜併盤每次都係係我最中意既環節, 因為菇菜食落冇咁飽肚之餘仲因為菇菜會吸收左湯既甜而大大增加左甜度, 食落真係無比香甜!

第一次享受到帝王級既火鍋, 價錢方面屬中價價位, 但用料上盛, 特別係個佛跳牆湯底已值回票價了!!!
2018-10-09
生日