2019-04-15
The Stadium有兩間分店, 今天和家人來到官塘店食午餐。 搭電梯上4樓, 一打開門先知道全層都 係The Stadium,面積相當大,好似半個運動場一樣。美式餐廳經營方式,餐廳添加強大運動元素, 設有各式設施供客人玩樂 ,空間感十足,球季時一班FRIEND 來睇波或一家大細來開餐都好爽。 無論Lunch, Happy Hour 或 Dinner 都好正! 我地差不多成兩點先入坐,但估唔到星期日都有九成滿坐, 利害! Set Lunch 價錢由 $95 - $138, 以官塘區而言, 絕非貼地價, 套餐不包餐湯/沙律(+$15)、基本上只有主菜和基本飲品。 之前去過銅鑼灣分店,知道食物份量頗大, 所以我們四人點了三份午餐SHARE 食。 是日餐湯只有一款 質感適中,味道和薯仔湯好似, 煲到起沙,也有小許豆衣,很獨特,幾好味。 先上枱的主菜 $108 令我幾大開眼界的泌沙律是100% 用上紅蘿蔔刨成闊條,另外還有橙肉、車尼茄、三文魚等, 再配上味道獨特的沙律汁,沙律汁以檸檬酸味為主導,清新而討好,所有元素也盡是健康、飽肚。
球季時一班FRIEND 來睇波或一家大細來開餐都好爽。
基本上只有主菜和基本飲品。
是日餐湯只有一款 [白豆忌廉湯]
先上枱的主菜 [香醃三文魚沙律] $108
清新而討好,所有元素也盡是健康、飽肚。
芝士白汁鷄肉意粉$108
份量預期般十足¸ 白汁份量不多不小,濃稠度剛好令意粉掛汁,再加上芝士片令味道更香更濃郁, 濃郁之餘不會太膩,以黑椒提味,更添惹味。
意粉煮得 al Dente 令我喜出望外。
令我睇見都開心的三文治就是 [特色公司三文治] $108
麵包用上歐陸式麵包, 烘得相當香脆,層層層疊疊的材料像是讓人發掘寶藏一樣, 包括了兩款不同芝士(車打芝士、 普通芝士)、煙肉、生菜、
火腿、鷄胸片等。
一個人食一件三文治已經超飽, 但又忍唔住試下炸得金黃的薯條,令人食到停唔到口。
餐茶亦如美式食物一樣,份量更多 。
檸檬茶以外,加了$20 Latte 和 $20 cappuccino
非一杯咖啡,而是一碗咖啡。
拉花以足球和花演繹, 咖啡的水準比預期高 (以酒吧餐廳而言)
@115/人
無壓迫感, 難得可以 HEA 幾粒鐘的地方。