2021-11-26
👧🏻😋👅🍽✨The Captain's House (尖沙咀厚福街)-❤️美式西餐more than海鮮袋🤩❤️咁有特色既餐廳到7點零都幾多人, book枱係明智之選-🇺🇸🦀🥮路易斯安那式蟹餅 $108✨即係係傳統法國烹調方式上, 融合西班牙, 西非, 印度, 同印第安飲食既元素, 簡單講即係會加香辛料增加風味, 所以蟹餅上有mayonnaise, 蔥, 有少少辣辣地類似紅椒既dressing✨香料都其次, 佢個蟹肉好幼滑, 但mould到好挺身, 所以咬落外脆內軟-🏅🦪 黃金焗生蠔 $138✨個擺盤好別緻, 中間一堆鹽, 有D石頭咁, 側邊就係三隻蠔✨見佢個醬放到full到睇唔到隻蠔, 第一下都有D驚佢個蠔好細隻, 點知我跌晒眼鏡, D料係岩岩好遮住隻蠔嫁咋, 蠔肉鮮味, 同creamy sauce好夾, 同埋真係焗到金黃色, 菜如其名!-🐟🍟 炸魚薯條 $168✨兩塊超大塊魚柳, 粉漿好香口, 炸個火喉岩岩好完全食落唔油而皮薄超脆✨魚柳點他他醬, 較酸都好開胃-🦞🧄🥖 扒海鮮配蒜蓉包 $128✨The Captain's House咁出名食海鮮, 就算今晚留肚唔叫海鮮袋, 都要試下其他
The Captain's House (尖沙咀厚福街)
❤️美式西餐more than海鮮袋🤩
❤️咁有特色既餐廳到7點零都幾多人, book枱係明智之選
🇺🇸🦀🥮
路易斯安那式蟹餅 $108
🏅🦪
黃金焗生蠔 $138
🐟🍟
炸魚薯條 $168
✨魚柳點他他醬, 較酸都好開胃
🦞🧄🥖
扒海鮮配蒜蓉包 $128
✨The Captain's House咁出名食海鮮, 就算今晚留肚唔叫海鮮袋, 都要試下其他seafood signature dish 既
✨上碟時個碟有少少嚇親XD 咁多蕃茄醬既, 但最後原來係清得晒! 因為個蒜蓉包同薯蓉都超吸汁, 就算回左好多汁都係好味唔會太漏
✨海鮮就係daily fresh冇得自己揀, 好彩有我最鍾意既扇貝, 好鮮甜, 其他幾款就比較迷你, 但佢呢個價錢黎講我又覺得算合理
🍫☁️
朱古力棉花糖 $78
✨食完咁豐富既蛋白質, 總係要邪惡一下, 就揀左個朱古力棉花糖, 聽落係咪好普通呢? 但我一早openrice睇落D相知係正野啦!
✨14粒棉花糖排排坐係一個金屬pan, 烘到個面焦焦地, 再灑左糖霜, 撩起時棉花糖拉絲, 再扯埋個底既朱古力漿, 視覺享受正呀😃
✨值得讚既係個朱古力本身唔太甜, 溝埋棉花糖食先會覺得甜, 個朱古力仲有好多杏仁令成個dish更有質感
✨另外個餅都係用黎分散返個甜味, 同令個口感更豐富, nice match
🍹🍑
Mocktail - Peach on The Peach $58
✨Mint leaves, lime, peach puree, ginger ale
✨飲落好清新, lime同mint真係岩晒整野飲, lime少少苦澀味同甜既peach puree互補不足
🍸
Mocktail - Sour Punch $58
✨Passion fruit syrup, grapefruit juice, sprite
✨雖然個名叫sour punch, 但飲落就唔係好sour😂 可能因為本身3樣野都帶甜味, citrus果香好突出
加一服務費