2017-09-17
美孚都有好幾間食上海菜的店舖,不過我都係覺得呢間比較正宗(即係重口味)。 今日有朋友 來我家探訪,就book咗在我屋企樓下的呢間上海飯店。叫咗好幾樣餸,包括:小籠包、春卷、蒸銀絲卷、素餃、韭黃炒鱔糊、回鍋肉、砂鍋雲吞雞、奶油津白、嫩雞煨麵和上海粗炒。小籠包:裏面勁多湯,好味。 不過呢個一定要趁熱食,凍咗個皮就會變得好硬。春卷, 新鮮炸出,個皮好脆。蒸銀絲卷,一定點煉奶食。素餃不過不失,喺個皮厚咗少少。奶油津白,充滿濃濃的奶油味,食落甜甜地。砂鍋雲吞雞,鹹了少許,不過隻雞好嫩滑。 回鍋肉、韭黃炒鱔糊好有地道風味, 同白飯食一齊食,一流。上海粗炒一般。 而嫩雞煨麵就唔夠同區另一間店舖好食。四個大人,加兩位少女,再加兩個小朋友,飽到反晒艇,埋單都唔使800蚊。朋友一家都話啲餸菜好味。此鋪頭唯一缺點,樓底矮,啲聲焗住曬,牆身同天花又無吸音物料,所以店內比較嘈吵,傾計就不太方便啦。