2018-01-11 145 瀏覽
係香港真係好少食廚師發辦,一黎貴,二黎冇臺北或者日本咁好食。今次特登去尖沙嘴嚐鮮,食午餐一黎比較平,二黎少人😽對魚生有十萬個愛好既我揀左samurai🤰🏻準備食到大肚子前菜非常有誠意,海苔玉子燒、魚肉卷、雞腿肉大葱卷、海藻、螢光魷魚、螺肉等,每種都是冷盤,但十分鮮美。特別係螢光魷魚,一黎香港少地方有,二黎我真係好鍾意食。每種口感同味道俱備,仲要各種都非常協調。魚生三種,包括比目魚、鯛魚同bb拖羅,白身魚入口細膩,爽口清新,鯛魚層次豐富,油脂香氣四溢,bb拖羅入口即溶,令我對拖羅重拾信心🤤炸物係雞肉,皮略厚,肉汁豐富,而且好鮮嫩🐥見到主廚都覺有型,後面係佢個名阿😻主菜壽司,有八款。兩款拖羅唔算好肥,但冇筋,甘香,鯖魚冇平時啲魚燥味,非常嫩口。池魚經過調味,爽滑細緻。左口魚肉質較綿,柔軟。梳子魚特別,香氣比平時食開魚種更濃。最後一道壽司是魚蓉、海膽同三文魚個仔既三色盛,鮮美之餘口感十分豐盈🤤🤤奶油炊飯同麵豉湯,炊飯味道溫和,湯品加入魚肉,顯得更鮮甜🍚甜品都十分出彩,檸檬雪芭、西洋梨同抹茶餅,每樣都好好食,雪芭比得上酒店自製,非常順口🍨難得係香港食到咁有水準既omakase,依個價格都唔算太

對魚生有十萬個愛好既我揀左samurai🤰🏻準備食到大肚子

炸物係雞肉,皮略厚,肉汁豐富,而且好鮮嫩🐥

見到主廚都覺有型,後面係佢個名阿😻

奶油炊飯同麵豉湯,炊飯味道溫和,湯品加入魚肉,顯得更鮮甜🍚

難得係香港食到咁有水準既omakase,依個價格都唔算太貴,值得一吃😻