2019-10-29
又到星期五見女朋友既時間,今日約左佢係諗黃埔行街街。行到咁上下,我同佢都覺有哦肚餓,咁就由aeon行留去紅磡附近搵野食。由於之前我有係紅磡附近番學,所以搵食既任務就交俾我。由於我同佢都不約而同咁想食拉麵。咁岩行到附近有間別天神拉麵,之前尖沙咀食過覺得幾眠好食,所以就二話不說就入去食。先講鋪入面,坐位唔算多,大概得14,5位到。但好彩我地去到既時間都尚早,唔洗點等就坐得入去。今次叫左個豚骨拉麵同蝦味㬝拉麵,另外我仲叫左個蝦沙律同4隻餃子一齊share食。順便一提,佢提供左幾志種調味料俾大家選擇,另外仲有紙巾放左係頭頂既位置,一個幾窩心既設計。等左一陣,好快就黎齊曬啲野食。豚骨拉麵同上次食一樣可以保持到水準,非常之濃既豬骨湯底,再配上軟硬適中既拉麵質地,爭啲忍唔住叫多個替玉食。佢兩塊叉燒,厚度適中,唔會太肥唔會太瘦,正!食呢個我都會推介大家加番啲芝麻落塊,會令到個湯底更加嘢味!而另外蝦味㬝拉麵都非常之濃蝦味,拉麵面曬有蝦干,濃濃既湯底配上拉麵,令人停唔到口,飲一口湯食一啖麵,好快清左碗拉麵。女朋友仲大大力推介佢地隻溏心蛋!之於個蝦沙律,女朋友話用紫菜包住黎食非常之好味!而我個餃子就正常發揮
女朋友仲大大力推介佢地隻溏心蛋!之於個蝦沙律,女朋友話用紫菜包住黎食非常之好味!而我個餃子就正常發揮,唔會煎得太過燶!
總捨黎講,別天神係一間好食添既拉麵,一定會再幫襯!