2018-08-05
旅行與美食果然是最佳的配搭!今日喺長沙灣果邊收工,之後就等埋女朋友一齊去搵o下附近有乜好食,經過一條人數不多的小街卻見到有一間外型同週邊並不太相同的小店,看似是以旅行為主題的餐廳。入到去先發現原來我o地係入o左個火車車廂內面,而且是在北海道旅行中,準備開展一餐鐵道上的美食之旅。餐廳內的裝潢極像火車車廂,還有著一本如旅行本子一般的Menu,內裡設計精緻有品味,而且乾淨,跟往常的餐廳有著不少分別。然後我o地叫o左2個主菜: 分別就係墨魚筒海鮮西班牙炒飯,墨魚夠新鮮,鮮蝦也很彈牙,帶子也煎得好香,最主要的是西班牙炒飯炒得軟硬程度適中,食得出水準非常之高!另一款係南美香辣青檸豬腩。西班牙脆包。温泉蛋。香辣青檸豬腩又辣又酸酸的而且肥瘦適中,配合攪拌均勻的温泉蛋,然後放到脆包內吃,非常好吃之餘也甚有歐陸風情!我o地2個都非常喜歡。之後仲叫o左甜品名叫L.J.K, 入面的材料有Frozen Cheese Ball, Raspberry soda, mix berry curd, cocoa nibs and honey comb; 形成一個球體,還會流心,除o左外形靚,味道都好正。係一餐令人非常滿足
之後仲叫o左甜品名叫L.J.K, 入面的材料有
係一餐令人非常滿足的北海道鐵道之旅!