朋友👩🏻‍🦳知道我鍾意食日本🇯🇵料理🥢,呢日約我喺尖沙咀,帶咗我嚟呢間居酒屋🏮開餐😆$198「日本🇯🇵深海池魚薄切」:池魚(マアジ、真鯵、真鰺),最當做嘅季節係由夏天到秋天,即係依家呢段時間😋;以前喺日本🇯🇵嘅習慣係保留魚皮、用鹽同醋醃製,近年隨住急凍同保鮮技術嘅極大改進,多數去皮食 sashimi 😋;呢度嘅「深海池魚」薄切,擺得好靚,色澤同造型 直程幾優雅 🤩;池魚新鮮,肉質柔軟,aftertaste 甘甜,脂肪適中,充滿 umami 😋, 餐廳仲提供 醬油、酸汁、薑蓉 可以沾,令味道層次更豐富🤩$90「日本🇯🇵室津蠔(2雙)」:非常新鮮,色澤鮮明,有淡淡嘅海水味,幾 creamy 😋$128「白子」:白子 しらこ 係魚嘅精巣,有好多種食法,加醋、放湯、鍋物、燒 等🤩;呢度嘅 白子放喺酸汁裏面,好滑好creamy,又係充滿 umami 😋$88「龍蝦🦞沙律」:粉紅色,賣相已經幾靚🤩;龍蝦肉🦞似乎係撈咗蛋黃醬汁,好滑,好美味😋;上邊仲加咗啲蟹籽😋$78「七味魚翅」:魚翅燒得幾香口😋,加埋七味粉,再沾蛋黃醬,幾好食😋$68「左口魚壽司🍣2件」、$78「吞拿魚赤身壽司🍣2件」:「左口魚」

$68「左口魚壽司🍣2件」、$78「吞拿魚赤身壽司🍣2件」:「左口魚」似乎輕輕火灸過,令部份脂肪溶解,食落更香口😋;連最基本嘅「赤身」都好鮮味🤩

$148「牡丹蝦🦐壽司🍣2件」:「牡丹蝦🦐」新鮮肉質結實😋

$64「雞肝串-2串」:香口、creamy😋

$64「雞腎串-2串」:香口、少少咬頭😋

$64「雞全翼-2串」:燒雞翼,我鍾意食😋;雞翼皮仲燒到脆脆哋🤩

$56「日本🇯🇵青椒仔串-2串」:新鮮、爽脆、鮮甜😋