2011-01-24
早排約左班舊同事食飯, 個個都好大食所以我地約左去試北角好出名個間東寶小廚食晚飯我地早左成個星期book位因為據說無book台或者book左遲到係至少要等一個鐘先有位食飯我地到左的而且確見到好多人係門口等位好彩有book我地一行8人, 所以叫左好多野食每樣都好ok, 佢最出名既墨汁墨魚丸我地無試因為都幾貴.. 成七八十蚊得個幾粒, 我地覺得唔係好化算之後就叫左幾樣都幾出名既食第一樣係好正既荷葉飯!哩個荷葉飯最利害既地方係佢好大好多我地起初無諗過有咁多但佢一大開勁香, 個個搶住食, 料又足, 入面肉, 蝦米, 冬菇應有盡有, 童叟無欺!而且係新鮮熱哄哄拎出黎, 打開個荷葉D飯係實既, 唔會話只係得荷葉遮住扮多佢D飯一粒一粒, 唔會好濕又無味, 又香又濃郁, 但中間又夾帶一種清香另外我地叫左隻炸子雞又係一上台就搶住黎食.. 真係一堆餓鬼..但佢值得介紹既地方係佢個面好多炸好既蒜蓉, 所以成隻雞都好香皮脆肉嫩, 會另你一口接一口但缺點就係多左少少油, 但其實都已經算乾身不過要趁熱食, 凍左有差!另一樣我地叫左炸魷魚非常香口, 我對佢印象深刻係因為佢個皮好脆, 入面D魷魚一D都唔韌!通常炸得唔
所以我地約左去試北角好出名個間東寶小廚食晚飯
我地早左成個星期book位
我地到左的而且確見到好多人係門口等位
好彩有book
我地一行8人, 所以叫左好多野食
每樣都好ok, 佢最出名既墨汁墨魚丸我地無試
因為都幾貴.. 成七八十蚊得個幾粒, 我地覺得唔係好化算
之後就叫左幾樣都幾出名既食
第一樣係好正既荷葉飯!
我地起初無諗過有咁多
另外我地叫左隻炸子雞
皮脆肉嫩, 會另你一口接一口
但缺點就係多左少少油, 但其實都已經算乾身
不過要趁熱食, 凍左有差!
另一樣我地叫左炸魷魚
通常炸得唔好既只係得個脆皮但肉咬唔到, 攪到好似香口膠, 又或者係成舊都好林唔好食
佢係外脆內軟, 同炸子雞一樣佢算係炸得乾身, 唔會太多油, 又無話炸到黑晒
所以一上台都無幾秒就無晒
我地總共叫左78碟餸
埋單每人一百五十左右
中等價錢, 雖然環境非常一般
但畢竟係風味小食, 鑊氣一流, 正宗大排檔風味
去得就唔好介意環境
非常值得去食一次晚飯!