2018-04-19 72 瀏覽
早幾日同阿爸阿媽去開沙田玩,黃昏六點幾阿爸話肚餓,決定提早食晚餐。佢話想食飯唔想食粉面,個頭唔多熟,只見前面有間叫”和氣”既日本餐廳,平時阿媽唔食日本野,難得佢話可以試吓,咪行入去試。要就兩老飲食習慣,要熟食又鍾意食魚,三個人就叫左一個大阪豬扒丼、石鍋鰻魚炒飯、鹽燒油甘魚鮫連頭。第一個上既係鰻魚飯,聽到”吱吱”聲不斷係個石鍋入面發出黎,好肯定個鍋好夠熱,維持左成半分鐘。我自己就唔係好鍾意食魚,特別係鰻魚,但呢個飯吸左D魚油,加上少少鰻魚碎,好甜,食完再食。跟住上個豬扒丼,好大碗,塊豬扒好大塊之餘,仲要係厚切,炸到岩岩好,唔硬又唔多油,幾好。阿媽竟然話個鰻魚飯咸喎,同個豬扒飯撈埋一齊食,話好正。真係人人口味唔同,最緊要佢食得開心。好快上埋個油甘魚,嘩,個頭超大!我好怕魚既腥味,呢次個味接受到。即管試吓,嘩嘩嘩,一吞完即時有陣甘甜既味道係條脷度滲返出黎,真係FEEL到係真正既魚油,阿爸之後直頭成個攞去包底。三個人三樣野食到飽,都係324蚊。我地未夠六點九坐低,唔夠七點已經坐滿,當時都覺得奇怪,走個陣時八點,有十幾個人等緊位,唔怪得之啦,唔貴又好食。真係幾好,認真推介。

2018-04-18