2018-03-07
凍冰冰嘅天氣最好就打邊爐,今次四個人食飯,有兩個住荃灣,所以就揀左荃灣大鴻輝的養心殿!由於我地主要想試養生湯底,所以揀左美人配養生鍋。美人鍋有原隻烏雞同桃膠,一開始時覺得味道普通,但食食下雞味開始濃郁,又有大量桃膠,個個都爭住食。而養生鍋就有大量人參同藥材,但湯底不會過苦,只帶小許入參甘香。湯底的鴨血好正,完全吸收了湯底精華。甜不辣即叫即整熱辣辣,略微不夠彈牙。手工丸類拼盤一盆有晒六款丸,不過完全唔識分,食到好似玩抽獎咁🤣🤣我就食到黑松露墨魚丸同芝士牛丸手打丸類好彈牙,牛丸咬開有芝士流出,另外松露墨魚丸則有輕微松露味,不錯!蝦丸都係濃味而彈牙。餃子拼盤又一次大抽獎,今次我抽到鮮蝦雲吞同麻辣牛肉餃。鮮蝦雲吞皮薄又多蝦。唔太食辣的我食到麻辣牛肉餃,媽,好辣呀!果種辣係慢慢辣出黎,我投降了!潮州白魚蛋我指定要食的白魚蛋,比人笑我食cheap野。最後黎到勁彈牙,個個爭住食!蟹籽墨魚滑好彈牙,份量都幾多。雜錦蔬菜盤菜,菇同粟米都有,抵叫。粟米好甜。嚮鈴即叫即炸脆卜卜,正!野生竹笙吸哂湯汁精華,超好味,如份量多d就更好。日本蠔和蟶子皇蠔比預期中細隻,但好鮮味。蟶子皇啖啖肉,洗得乾淨無沙!手切牛肉油
由於我地主要想試養生湯底,所以揀左美人配養生鍋。
甜不辣
即叫即整熱辣辣,略微不夠彈牙。
手工丸類拼盤
一盆有晒六款丸,不過完全唔識分,食到好似玩抽獎咁🤣🤣
我就食到黑松露墨魚丸同芝士牛丸
蝦丸都係濃味而彈牙。
餃子拼盤
又一次大抽獎,今次我抽到鮮蝦雲吞同麻辣牛肉餃。
潮州白魚蛋
蟹籽墨魚滑
好彈牙,份量都幾多。
雜錦蔬菜盤
菜,菇同粟米都有,抵叫。
粟米好甜。
嚮鈴
即叫即炸脆卜卜,正!
野生竹笙
吸哂湯汁精華,超好味,如份量多d就更好。
日本蠔和蟶子皇
蠔比預期中細隻,但好鮮味。
蟶子皇啖啖肉,洗得乾淨無沙!
手切牛肉
油脂分佈平均,顏色又紅。幾秒就食得,肉質嫩淋。
寛粉條
有點似正宗越南河粉
顏色透明,有咬口,而且吸湯勁,每條都沾滿味。
最後仲有雪糕送,獨立包裝的雪糕球,有好多味道選擇。
雖然價格有點高,但湯底材料豐富,食物質素也不錯。值得一試!