2017-11-12 590 瀏覽
養心殿係台灣嫁過江龍 一黎到香港就引起好大迴響 想食一次都要排好耐隊 實鬆不易 一大班人慶生 天氣又涼 最好就係邊爐 因為9點半後有7折 我地book 左9點半 去到嫁時間發生段小插曲 竟然無左我地book 位嫁record 原來Wtsapp book 台嫁老闆忘記左將我地record 落返係公司record到 好彩職員都盡快將下一張埋單嫁大台比我地 但都等左半個鐘到10點一入到店內 裝修走懷舊風 係老北京涮涮鍋店的裝潢 木台木櫈 碗碟亦都走懷舊風 唯一要講嫁就係木櫈同木台嫁高度有點近 如果個子高嫁人坐會有點辛苦 養心殿最有名係湯底 主打養生鍋 有人參藥材在內 同美人鍋 烏雞 桃膠 藥材 因為怕養生鍋嫁藥材味太濃我地轉叫美人鍋$188 呢到雙拼都係收返較貴嫁湯底價錢 可以一次滿足2個願望 我地就雙拼左個酸菜白肉鍋 湯底一黎 又係老北京嫁鍋鍋 受熱較均勻 煮滾後湯底好香 呢到係建議客人先品嚐無味精湯底 飲夠了 再加湯打邊爐 先試美人鍋 點解酸酸地 顏色亦如酸菜鍋偏白原來個鍋嫁分隔應該裂了 酸菜白肉鍋嫁味道同美人鍋混合 同店家反映佢地即刻換上另一鍋 呢個時候再睇 2個湯底顏色分明 一黑一白
養心殿最有名係湯底
主打養生鍋 有人參藥材在內 同美人鍋 烏雞 桃膠 藥材
因為怕養生鍋嫁藥材味太濃我地轉叫美人鍋$188
湯底一黎 又係老北京嫁鍋鍋 受熱較均勻
同店家反映佢地即刻換上另一鍋
呢個時候再睇 2個湯底顏色分明 一黑一白
滾起時再嚐一碗美人鍋湯底
湯底鮮甜 沒有半點味精過濃嫁味道 半隻烏雞 紅棗 杞子 桃膠 足料 湯底貴的有道理
桃膠係近期新興嫁食物 沒有什麼味道 放湯 糖水都可以 同燕窩花膠一樣含有大量嫁膠原蛋白 價格親民 適含胃寒人士食用 桃膠已煮軟 吸晒湯底嫁味道 女性朋友們經介紹愛不釋手
酸菜白肉鍋色白 是加了醃白菜的水才會有的白 味夠 店家亦另外提供一碟少量嫁酸菜同白肉等我地加湯後可以加入湯底內 以維持湯底嫁酸度 當然未能似台灣店可以任意加會較失色 但已比其他香港店有特色

飲了三碗湯 包括之前酸的美人鍋湯底 已經半飽狀態 人多關係 我地亦叫了台灣有名嫁滷水拼盤同鹽酥雞
滷水拼盤有大腸 牛𦟌 同牛肚 滷得入味 好軟 正
鹽酥雞略嫌細粒左的 有的碎碎嫁感覺

當然打邊爐 食材都好重要
叫左本地手切肥牛(大)$328
偏貴 亦都偏細份 輕輕一滾就食得但係好味既 肉味夠濃

豚肉
肉味濃 口感滑

牛胸腹
薄薄一片滾一滾即可以 口感爽口 比較特別 亦係比較少火鍋店有提供
蝦滑正常

丸類
叫左芝士牛丸 食家食左話普通 魚皮餃亦係
另外亦叫左鵝肝墨魚丸同黑松露蝦丸
相對之下 丸類就較為失色
鵝肝丸有陣腥味 蝦丸亦都唔係好食得到黑松露味
可以不叫

黑柏葉 未經漂白的牛胃 沒有用梘水浸泡發大 口感較爽脆 輕輕一滾就可以
養心殿另一大特色係蔬菜 有許多台灣特有蔬菜
例如水蓮 係台灣食鹽水雞時食過涼伴水蓮 有點苦味
打邊爐將水蓮滾十幾秒食得 清甜爽口 無渣 正
下次可試試其他台灣蔬菜

粉面亦有 新竹米粉提供 可以吸收湯汁 正

總結
服務好 待應會細心不時加湯加茶 切蛋糕時亦沒有另外收費 加湯亦是加原湯而唔係水
只是侍應安全意識較低 搬運銅鍋時只用平時提供客人的包裝濕紙巾作為扶手 如果冼手後果不堪設想 店家應注意
價錢略貴 每人是次300大元 如果無7折優惠如果原價就要400大元到
建議一大班人食 可以試多幾樣食物

30 分鐘 (堂食)
$300 (宵夜)