2023-07-04
今日咁岩係星期一,不如就食得健康D,奉行 Green Monday的宗旨,今次就揀左係灣仔想試好耐的素食為主的OVO Café。地點位置唔算難搵,主要係著名景點藍屋對面,而一入到去OVO Café就好似置身係綠野園林當中,首先望到一幅綠油油的牆,之後就有好多植物擺設同盆栽,完全感受到Green的氣氛。講番食物,OVO Cafe有提供晚餐套餐,都好豐富,包括前菜、湯、小食、主菜同埋飲品。前菜係鮮果沙律,無論沙律菜同生果都好新鮮又夠甜。湯係好足料的蘑菇湯,而小食就叫左兩款。第一款係芝士焗西蘭花,或者佢用奶而唔係全部落芝士同忌廉,所以食落去唔會好膩。而另一款小食沙嗲串有驚喜,首先個醬調得幾好,唔算好辣,最重要食落去「雞肉」好有口感,唔覺得似食緊素菜的感覺。之後輪到主菜,第一款係Impossible Meat焗肉醬意粉,選用鮮茄醬,所以味道唔會過鹹,覺得好清新,而舖上四重芝士夠晒惹味。至於另一款日式咖喱吉列豬扒飯,呢個真係全晚最驚喜之處,「豬扒」相當厚切,撈埋咖喱汁後,食落去幾乎同食真豬扒無異,仲無埋有時豬肉的騷味。如果唔係今晚知道食緊素食Café,都幾肯定我分唔到係素豬扒定真豬扒,黎到呢度絕
之後輪到主菜,第一款係Impossible Meat焗肉醬意粉,選用鮮茄醬,所以味道唔會過鹹,覺得好清新,而舖上四重芝士夠晒惹味。至於另一款日式咖喱吉列豬扒飯,呢個真係全晚最驚喜之處,「豬扒」相當厚切,撈埋咖喱汁後,食落去幾乎同食真豬扒無異,仲無埋有時豬肉的騷味。如果唔係今晚知道食緊素食Café,都幾肯定我分唔到係素豬扒定真豬扒,黎到呢度絕對要試下!
最後額外叫左一個Signature的甜品朱古力香蕉西多士,西多士新鮮即炸,配上朱古力醬同里雲妮嗱雪糕,充滿邪惡感覺。
不得不讚的係佢背景音樂都充滿禪味,好有洗滌心靈的感覺,坐係Café就已經感到好舒適的感覺。整體黎講,無論環境同食飯都非常有水準,絕對值得推介!