2021-05-25 4215 瀏覽
今次去蟹道食Omakase (廚師發辦),一入到去已經俾佢好大隻蟹型裝飾吸引,Lunch嘅Omakase $1,600 一位,同夜晚差唔多價錢,佢哋嘅店長係日本主廚,我哋係星期日lunch去,朋友話平日lunch time係爆滿嘅,因為佢全場得十幾個位,嗰日就得我哋同另外一枱,另一枱重係日本人,令我哋真係置身日本嘅感覺,未講食物之前,一定要讚佢嘅服務,嗰位男侍應服務真係一流,係一個識日文嘅香港人,所以當然上每一道菜佢都用廣東話同我哋解釋得好清楚,又會主動喺我哋提問之後俾啲有趣嘅嘢我哋睇,例如有一個前菜入邊有一條魚仔,我哋講開究竟係一條乜嘢魚,跟住佢就將一個小型魚缸拎嚟話比我哋聽就係游緊水嗰啲😂又話說我哋見到日本主廚拎住一個發泡膠盒比隔離枱睇,我多口一問侍應,佢話係游水鰻魚,隔離枱叫咗鰻魚飯,佢哋嘅鰻魚係新鮮嘅,所以通常會先攞比客人睇,跟住就拎咗個箱鰻魚嚟比我哋見識吓鰻魚游水🤣,順帶一提佢哋嘅鰻魚係需要預先預訂㗎!而且lunch嘅鰻魚比dinner價錢平一半講返食物🦀🦞未食之前,佢會先拎當日新鮮嘅主打食物比我哋睇,我哋當日係北海道雪場蟹,松葉蟹,毛蟹同龍蝦,佢哋用嘅蔬菜都係日本新鮮運到嘅
今次去蟹道食Omakase (廚師發辦),
一入到去已經俾佢好大隻蟹型裝飾吸引,

講返食物🦀🦞
未食之前,佢會先拎當日新鮮嘅主打食物比我哋睇,我哋當日係北海道雪場蟹,松葉蟹,毛蟹同龍蝦,佢哋用嘅蔬菜都係日本新鮮運到嘅時令蔬菜🥬🥕

*前菜
*刺身蟹腳吞拿魚腩 - 食物好食鮮甜就不在話下,當中我哋發現一串以為係小生果嘅物體,原來係日本超小型蕃茄仔🍅

*燒物 - 蟹, 燒咗都非常鮮甜啖啖肉

*漬物
*龍蝦蔬菜天婦羅 - 做咗天婦羅,龍蝦仍然彈口

*毛蟹 - 起咗蟹肉,加上蟹膏,非常鮮甜

*蟹肉海膽魚子撈飯 - 主廚親自嚟到喺我哋枱面打開蟹蓋,幫我哋拌飯,另外有成碗魚子,可以自己加喺拌飯上面,

之後主廚仲好高興咁將啲蟹蓋搭起煲蓋上面比我哋影相📷

*龍蝦湯🦞- 非常鮮甜

*飯後生果係日本蜜瓜

冇得飛日本,但可以食咗一餐好似置身喺日本當中嘅蟹道廚師發辦Omakase,感覺非常滿足,環境舒適,服務超好,食物新鮮美味,真心講比呢個價錢真係好值得👍🏻👍🏻👍🏻