2025-05-11
今次去咗尖沙咀呢間乾杯串燒居酒屋,一坐低就無辦法停口添😝 居酒屋裝修格局好有日本feel,啲燈光調得好chill,完全係做完嘢放鬆嘅好地方~第一round先嚟份冰鎮芥蘭,大熱天時真係必叫嘅頭盤!芥蘭爽甜冰凍,沾埋啲豉油醬油,開胃到爆燈💯 再到炸粟米墨魚餅,外脆內軟咁勁好食,粟米粒粒分明夾埋墨魚嘅鮮甜,每一啖都有驚喜🦑肉類方面,牛小排真係居酒屋嘅王者啊!牛肉燒得香香地,咬落嘅時候肉汁噴晒出嚟,簡直完美~仲有鹽燒雞頸肉都係必試之選,聽落好似好普通,但係師傅嘅手勢真係好神奇,雞皮燒到酥脆,肉質鮮嫩多汁,真係停唔到口㗎!👅講開串燒,呢度嘅汁燒黑豚蔥卷我諗可以畀9.5分日本黑豚肉包住個蔥,再燒到啱啱好嘅熟度,再沾啲特製醬汁,絕配到癲😚想填肚嘅話,明太子日式飯團真係一流!熱辣辣嘅飯糰包住醬香濃郁嘅明太子,飯粒軟硬適中,真係好滿足~🍙至於飲品,我哋飲咗哈密瓜梳打同埋啤酒。哈密瓜梳打好清新,啱晒女仔飲!而啤酒就係居酒屋嘅傳統標配啦,凍凍地配串燒真係天作之合!🍻性價比方面絕對有驚喜,人均$200-300就食到好飽!最啱三五知己happy hour去解決,一路食一路飲一路吹水,真係放假嘅最佳選擇~絕對值得
第一round先嚟份冰鎮芥蘭,
大熱天時真係必叫嘅頭盤!
芥蘭爽甜冰凍,沾埋啲豉油醬油,開胃到爆燈💯
肉類方面,牛小排真係居酒屋嘅王者啊!
牛肉燒得香香地,咬落嘅時候肉汁噴晒出嚟,簡直完美~
講開串燒,呢度嘅汁燒黑豚蔥卷我諗可以畀9.5分
性價比方面絕對有驚喜,人均$200-300就食到好飽!最啱三五知己happy hour去解決,一路食一路飲一路吹水,真係放假嘅最佳選擇~絕對值得再訪💖