2017-11-30
今日同朋友係荃灣買野 逛下逛下穿過左荃豐商場連住行人天橋就走到悅來坊 原來變化不少 悅來坊以前係以熊貓酒店出名🐼 經過翻新後成為一個多元化既食肆購物一站式商場B1哩層可以話係美食集中地 而我同朋友就被掛住大紅日式燈籠🏮既拉麵店吸引住 元札幌拉麵主打拉麵🍜 仲有好多日式小食提供 完全岩哂我同朋友入到店內就好似置身於日式居酒屋咁 日系味道濃濃牆上掛住唔同造型既臉譜 為迎接住聖誕既來仲掛左聖誕裝飾 幾有氣氛🎄午市套餐得2頁 簡單易明 價錢由$58-$72我同朋友就選左$72既午餐自選3寶套餐 可以自選拉麵 小食同礶裝飲品1款 相當抵食😬 除左拉麵 仲有炸雞🍗 塩燒五花腩 刺身 串燒 飯等選擇 好似幾吸引😋小店提供紙巾同唔同既調味料比客人作調味 仲有我最鐘意既七味粉😍小食就簡左北海道炸南瓜薯餅 薯餅做得幾好 外脆內軟 入面係滿滿綿密甜甜既南瓜蓉🎃 配埋伴碟既清瓜絲清新不膩👍🏻另一款小食係串燒雞翼額外加左塩燒雞腎 雞翼燒到金黃色 我至愛既雞皮食落脆卜卜😍 雞肉燒到岩岩好仲嫰滑 雞腎都唔錯 加2滴檸檬汁就更加惹味🍋朋友就叫左豬軟骨拉麵 我就比較貪心乜都想試就要左雜錦拉麵🍜 拉麵有一般既配料如海帶
朋友就叫左豬軟骨拉麵 我就比較貪心乜都想試就要左雜錦拉麵🍜 拉麵有一般既配料如海帶 粟米 蔥花 芽菜 仲有蟹棒 叉燒同豬軟骨 超級豐富 先飲一啖湯底先 是豬骨味噌湯底 唔算太油膩 味噌味濃郁但唔至於死咸 拉麵既軟硬度適中 幾有彈性 掛湯力不錯👍 叉燒軟腍大大既一塊 豬軟骨經醃製炆至淋身 帶點甜味 軟骨咬落有口感☺️ 加上半隻有蛋香既溏心蛋就大滿足😋
朋友見餓 就叫埋個八爪魚刺身🐙 刺身幾有驚喜 本身以為係一片片既 點知係🐙仔 有頭有八爪魚鬚 好新鮮好爽口 點埋個秘製醬汁好夾