2024-01-08 164 瀏覽
探險荃灣悅來坊嘅元札幌拉麵,原來係一場豐富嘅味蕾之旅 😋🍜 先嚟一碗豚軟骨拉麵,呢啲軟骨真係好得意,入口即溶,湯底濃郁得嚟又唔膩口,啖啖肉味,簡直係肉骨茶拉麵版!而且拉麵嘅麵條攣身得嚟又唔會太硬,啱啱好👌。再嚟個和風小食,雞肉熱辣辣,外皮微酥,肉質又嫩滑。喺幾片檸檬汁輕輕滴上後更添清新感,令人食指大動。叮噹門口迎客,加埋店內濃濃日本風情,坐低就想飲支啤酒開餐。🍺大叮噹旁邊,我哋食嘅這家元札幌,無論係食物定係氛圍,都帶咗少少日本拉麵嘅地道感覺嚟到荃灣。簡單嚟講,呢次嘅食體驗真係正!落肚感覺好滿足,攞碗筷嗌聲「多謝老板」嗰刻,真心諗住下次再嚟試過!👍🏼

2023-12-09 161 瀏覽
我同老公想試晒所有既拉麵,所以今日輪到呢間。我見有勁多笑面,但食評內容好壞參半(我估係因為依家Openrice好似唔多比人留言比誠心忠告,只係準講好掛)。我個人覺得伏伏地,但老公見到間舖面好唔錯。(雖然我見無乜人有啲伏,但老公又話今日唔食遲早都要食)所以我地入左去,老公好驚訝竟然無黑蒜油拉麵。所以佢食左豬軟骨豬骨湯麵,我就食左濃湯搵拉麵。豬軟骨入味,湯就好味精濃湯拉麵,英文叫Sticky soup,但一啲都唔sticky,味道普通我覺得可以接受,就如其中一個食評話佢係茶餐廳拉麵,我係同意既。但非常意外老公comment係個麵點解可以整到唔好食,麵都係買返黎,佢點樣可以整到咁唔好食。呢一點真係解釋左點解間間都坐滿人,而佢係得一枱客。希望今次Openrice比我興真心去比忠告比食客去選擇,唔想佢有一個唔開心既用餐經驗。
豬軟骨入味,湯就好味精
呢一點真係解釋左點解間間都坐滿人,而佢係得一枱客。
豬軟骨拉面
濃湯拉面
豬軟骨拉面
2023-02-03 1017 瀏覽
每次嚟到人來人往嘅悅來坊,總係來去匆匆,去完超市買嘢就馬上走人。好少留意呢度嘅食肆,今日唔趕時間,可以慢慢行,終於可以嚟探討吓。時間約下午2點,過咗午飯時間少少,人流冇咁多。行到元札幌拉麵店前就俾佢嘅裝潢吸引咗,店內裝修冇乜「港味」,感覺好似去咗日本啲小店咁,令人好 Relax 。店內主打札幌味噌湯拉麵,仲有丼飯,小食。菜式唔算多,但應有盡有。今次有啲貪心,想試齊啲拉麵款式,所以叫咗個雜錦拉麵,另外加咗一客日式炸雞。雜錦拉麵($88)拉麵湯底係味噌湯,口味一般偏濃偏鹹。可能係迎合香港人嘅口味,所以店內嘅湯底嘅味噌就冇咁重手,口感清爽啲。如果喜愛濃味或者追求正宗日本口味嘅朋友,可能會失望少少。拉麵口感彈牙,軟硬度適中。雜錦拉麵有豬軟骨、蟹柳、叉燒各一件。豬軟骨炆到好入味,入口即化。叉燒味道一般,可能得一片,唔係好食到咩味。蟹柳係平價貨,不值一提。除豬軟骨外,最最最出色係半隻溏心蛋,接近完美。配菜有海帶、粟米、筍乾、蔥絲,但份量偏少。日式炸雞($48)有4大件,每件比坊間大一倍,即係每份差唔多有8件。所以性價比超高。質素方面,稱得上皮脆肉嫰,雞肉醃得都好入味,口味偏鹹。值得一試。

雜錦拉麵($88)
配菜有海帶、粟米、筍乾、蔥絲,但份量偏少。

日式炸雞($48)

雜錦拉麵

炸雞

2022-11-19 679 瀏覽
行過荃灣,見到呢間裝修好有日本風味,突然有思鄉情,一定要入去試下la ,我地試左兩個拉麵 🍜豚軟骨拉麵(味噌湯底)🍜豬軟骨炆得好淋好入味,淋到軟骨位都變左啫喱一樣,好好味ar, 湯底好濃味噌豬骨,又唔重味精,食完一啲都唔口渴na ,麵底好爽好彈牙, 好好味ar 叉燒拉麵🍜叉燒好大塊好淋好好味, 叉燒半肥瘦,肉同肥膏夾層,令肉味都好有油香ga,好正 仲可以追加左兩個小食ga💓,燒雞軟骨🍢燒得好香脆,唔會太乾,中間仲有鹽香同油份,好好味ar燒雞腎 🍢雞腎乾左少少 不過都ok la 評分:環境: 💖💖💖💖💖味道:💖💖💖抵食:💖💖💖💖————元札幌拉麵 (悅來坊) (荃灣)荃灣荃華街3號悅來坊B1樓B121號舖
行過荃灣,見到呢間裝修好有日本風味,突然有思鄉情,
一定要入去試下la ,我地試左兩個拉麵 🍜

豚軟骨拉麵(味噌湯底)🍜

叉燒拉麵🍜

仲可以追加左兩個小食ga💓,

燒雞軟骨🍢
燒得好香脆,唔會太乾,中間仲有鹽香同油份,好好味ar

燒雞腎 🍢
雞腎乾左少少 不過都ok la

評分:

環境: 💖💖💖💖💖
味道:💖💖💖
抵食:💖💖💖💖

————

元札幌拉麵 (悅來坊) (荃灣)
荃灣荃華街3號悅來坊B1樓B121號舖
2022-10-20 548 瀏覽
本身想食樓上嗰間日本餐廳,但係因為突然間唔識路搵唔到,咁就帶咗朋友嚟食呢間拉麵店。本身見到呢度有唔少好評,以為會幾好食,估唔到竟然難食到咁。佢嘅湯底仲衰過自己喺屋企煮嘅即食湯,味精重不特止,而且承諾得個咸字完全冇拉麵嘅味道。佢嘅麵質都好差,食落又林,完全冇日本麵嘅口感。最慘嘅係佢嘅價錢偏貴,我自己覺得幾蚊一個杯麵仲好食過佢,但佢竟然收我差唔多$100一碗麵。我都唔知呢度嘅好評係邊度嚟。佢嘅唯一好處就係門口有隻多啦A夢,吸引到小朋友嘅。

佢嘅唯一好處就係門口有隻多啦A夢,吸引到小朋友嘅。
2022-10-03 493 瀏覽
入開荃灣見客、經過見到裏面幾多人就諗住入去試吓,兩個人坐低叫咗一個豬軟骨拉麵、一個Ankake拉麵。豬軟骨拉麵:麵質正常、湯底真正"淡而無味"豬軟骨偏靭,落咗好多七味粉先至叫做有返少少味道。Ankake拉麵:個湯底只得淡淡嘅醬油味、至於叉燒就帶有"香口膠嘅口感'其實仲叫咗一份餃子,普通過普通..不值一提了…。順帶一提,我坐嘅座位張枱同牆之間痴住左兩條好粗、好長嘅蜘蛛絲…清潔方面可以改善下。味道唔正宗、性價比低…相信同區內有更多更好的選擇、唔明白點解咁多人食….真係唔會有下次🫡🫡

2022-01-11 1291 瀏覽
今天很想食辣,然後在外賣平台下單,叫了地獄拉麵,但來到後卻是送了味噌拉麵!極差體驗😡😡😡今天明明很想吃辣,但卻來了一個完全不辣的拉麵,以後也不會幫襯這店!!
外賣送餐
2022-01-05 840 瀏覽
最近去左呢間 元札幌拉麵 食日式野🏮,坐位寬敞,我就叫左個🦐北海道櫻花蝦拉麵🍜,麵質可以選擇軟硬度,而呢款拉麵湯底會以清湯配上櫻花蝦🦐,拉麵湯底較為清淡,配上周圍的配菜感覺不錯🥚,但濃味啲會較適合我這些重口味的人🤭,叉燒偏向淋身也較為入味~👍🏻 主食仲叫左個叉燒炒飯,份量是偏大份的🙊,同人share就啱啱好🤝,材料也是十足,味道以清淡為主~小食叫了一份自家製吉列豬扒🐷及醬燒雞肉丸🐥,雞肉丸配上醬燒汁,有咬口之餘味道也不錯!🍡

2022-01-05 501 瀏覽
除夕夜去咗荃灣悅來坊食拉麵,間餐廳好有日本feel,拉麵又好食😋😋🍲🍲唯獨是唔好需要改善就係店入面幾個女人,掛住傾計叫幾次先幫人落單!我哋分別叫咗三碗拉麵:1.北海道櫻花蝦拉麵 8/102.札幌螃蟹拉麵 8/103.地獄拉麵 8/10地址:荃灣荃華街3號悅來坊B1樓B121號舖

我哋分別叫咗三碗拉麵:

2021-12-31
  • 北海道櫻花蝦拉麵
  • 地獄拉麵
  • 札幌螃蟹拉麵
喺熊貓酒店地庫搵嘢食,因為嗰度都好多食店,原本想試嗰間新開地中海菜,但D午餐唔吸引, 見隔離呢間日本嘢,都幾多人咁,門口個叮噹都好可愛便試下。餐廳裏面唔算太大 ,大部分人都係食拉麵。叫咗個牛舌飯 同牛肋肉條飯, 食飯係唔包飲品,要汽水另加 6元。牛肋肉條套餐,包蒸蛋 ,沙律菜, 麵豉湯,賣相係 ok嘅, 但係啲牛肋肉條,好霖冇乜味好似煲湯渣,食咗一嚿已經唔想食。😩個牛舌冇味道又係好霖, 係我食過最難食嘅牛舌,個半熟蛋竟然係凍嘅,個蒸蛋又熟過頭有啲鞋,只係暖暖哋。😫 啲侍應服務都係麻麻,叫幾次都唔應你,愛理不理咁。 其實佢收費都唔平,仲要加一,為起每人都要80蚊。 🤨忍唔住睇返之前啲食評,原來呢間餐廳 2014年已經開始營業,初初都好多人讚 ,2020年之後就負評多。😒 咁多選擇,我唔會再去食下次。☹

餐廳裏面唔算太大 ,大部分人都係食拉麵。

2021-11-19
2021-11-17 416 瀏覽
星期二lunchtime 人流不多叫了多人稱讚的豬軟骨拉麵,份量充足的一般拉麵,質感正常,湯底遍淡,不能食出麵有掛湯豬軟骨數量好慷慨,口感還可以,但沒有入口即溶的感覺,而且醃得不算入味蟹子沙律應該只是平日在街邊買到的罷了?裝修環境彼為特別,有些一本小店的特色,有不少多啦A夢服務良好,會主動斟茶;今天Wi-Fi收得比較差,可以專心地食一個拉麵午餐~~如果想平日午餐時段容易有位又大大碗麵,都是一個選擇。
星期二lunchtime 人流不多
叫了多人稱讚的豬軟骨拉麵,份量充足的
一般拉麵,質感正常,湯底遍淡,不能食出麵有掛湯
蟹子沙律應該只是平日在街邊買到的罷了?

裝修環境彼為特別,有些一本小店的特色,有不少多啦A夢

如果想平日午餐時段容易有位又大大碗麵,都是一個選擇。
2021-11-02
一個人去左荃灣悅來坊買東西, 順便食個午餐, 見其他店人太多, 這間店門面有特色, 價格比其他店貴心想難怪這麼少人, 不想到處去找便入去食好D啦看左餐牌都要等一陣才有人來下單, 叫左個豬軟骨拉麵+章魚燒, 等左一陣豌麵好大, 可惜湯底冇味D豬軟骨只有2大塊肉 (我叫骨呀...點解有這麼多肉)...D肉仲要不好食 (不滑..近骨不是會滑D嗎?)期望章魚燒, 賣相都不錯 (忘記影相), 食落才發現食緊一堆醬, 感覺不到有章魚再仔細食多粒, 有DD 章魚多多醬, 總結來計都唔知食左D什麼, 只是填肚子吧杯茶仍然是第一杯, 不見有人來加水埋單時有服務費, 真係唔知D服務去左邊, 店舖少客都冇招呼真係有中伏感, 一定冇下次
心想難怪這麼少人, 不想到處去找便入去食好D啦

杯茶仍然是第一杯, 不見有人來加水
埋單時有服務費, 真係唔知D服務去左邊, 店舖少客都冇招呼
真係有中伏感, 一定冇下次
2021-11-14
2021-11-04 265 瀏覽
員工態度好差 ,成班女人掛住傾計 ,落錯左單 叫佢地叫極都吾理 ,最後個廚師聽到都忍吾住幫手叫佢地 ,佢地竟然都無視個廚師 跟住個廚師行咗出嚟問咩事,咁我哋就話落錯單 個廚師行開咗 我地以為佢幫我地換,原來我地諗多左 佢當無件事 最後我地忍吾住真係叫個員工過來 因為小朋友想食既野佢落錯左 佢地竟然收返碟野就走左去 但聽到廚師對佢地講 吾關我事架,係你地落錯單 雖然最後等左好耐係有換返 但係叫極都吾理客人 直情接受吾到 第一次亦都係最後一次 太差喇 第一次出食評 係因為刷新左我既新世界
員工態度好差

2020-12-06 2658 瀏覽
疫情下要外出檢查,午餐時間就隨便找食,到悅來坊B層小巷一排幾個餐廳,但看到日系裝潢,還有個大大的叮在門外,看人不多就進來了午巿有幾個配搭,飯麵均不同組合點了豬肉飯 ,蒸蛋,沙律,麵豉湯豬肉飯味道普通,份量算多蒸蛋0配料,真的只是普通的蒸蛋雞而已沙律就幾塊菜,ok麵豉湯都是一般餐廳貨式朋友點了牛肉飯,味道也是普通的豬軟骨拉麵 + 多春魚 + 罐裝氣水拉麵味道普通,湯底亦普通多春魚有點燒焦,味道一般的吧下次試試別的店好了

午巿有幾個配搭,飯麵均不同組合

點了豬肉飯 ,蒸蛋,沙律,麵豉湯
豬肉飯味道普通,份量算多
蒸蛋0配料,真的只是普通的蒸蛋雞而已
沙律就幾塊菜,ok
麵豉湯都是一般餐廳貨式

朋友點了牛肉飯,味道也是普通的

豬軟骨拉麵 + 多春魚 + 罐裝氣水
拉麵味道普通,湯底亦普通
多春魚有點燒焦,味道一般的吧

下次試試別的店好了

2020-11-20
2020-11-12 1406 瀏覽
經過悅來坊掃到話Lee間拉麵好多人讚即管拜會下入坐時係星期三晚7點全間舖得我同另一台客舖面得個女仔招呼客人我入坐後第一枱客就啱啱要落order咁我都等佢take完order先等佢比menu我好快咁,我點左豬軟骨拉麵🍜同蟹籽沙律🥗豬軟骨拉麵🍜:除左個拉麵算係好食,湯底我真係唔識欣賞湯底係味噌湯,但有啲稀到似屋企自己開味噌湯咁可能我食開既拉麵湯底都比較濃厚咁出嚟食拉麵唔食濃厚湯底不如返屋企自己煮個拉麵仲有半隻糖心蛋,但賣相欠奉,一篤蛋形物質咁,筷子總算夾得起,味道亦唔差,係賣相堅唔得豬軟骨有3舊,中size,炆得夠淋,但偏甜跟佢款味增湯我自己覺得有啲唔夾蟹籽沙律🥗⋯⋯我評唔到分,因為我點左,佢冇上過菜比我我有試過想揾樓面個女仔跟一跟,但係我食完成碗拉麵前我都見唔到有人係舖面直到我食完碗麵,飲埋杯茶,攞手袋出去埋單比錢都唔知佢去左邊最後發現到原來行左出去落單咁係counter度等佢落完單又咁啱有第二pair人入嚟諗住坐我原本張枱佢又走左去serve 佢先仲要等個女仔執埋張枱先肯埋嚟收錢係等候期間,仲要比我望到廚房入面果2位夥計唔帶口罩邊煮邊傾到收錢果時就照收我蟹籽沙律錢,直到我話check
經過悅來坊
掃到話Lee間拉麵好多人讚
即管拜會下
入坐時係星期三晚7點
全間舖得我同另一台客
舖面得個女仔招呼客人
我入坐後第一枱客就啱啱要落order
咁我都等佢take完order先等佢比menu我
好快咁,我點左豬軟骨拉麵🍜同蟹籽沙律🥗

豬軟骨拉麵🍜:
除左個拉麵算係好食,湯底我真係唔識欣賞
湯底係味噌湯,但有啲稀到似屋企自己開味噌湯咁
可能我食開既拉麵湯底都比較濃厚
咁出嚟食拉麵唔食濃厚湯底不如返屋企自己煮
個拉麵仲有半隻糖心蛋,但賣相欠奉,
一篤蛋形物質咁,筷子總算夾得起,味道亦唔差,係賣相堅唔得
豬軟骨有3舊,中size,炆得夠淋,但偏甜
跟佢款味增湯我自己覺得有啲唔夾

蟹籽沙律🥗⋯⋯
我評唔到分,因為我點左,
佢冇上過菜比我

我有試過想揾樓面個女仔跟一跟,
但係我食完成碗拉麵前我都見唔到有人係舖面
直到我食完碗麵,
飲埋杯茶,攞手袋出去埋單比錢都唔知佢去左邊
最後發現到原來行左出去落單
咁係counter度等
佢落完單又咁啱有第二pair人入嚟諗住坐我原本張枱
佢又走左去serve 佢先

仲要等個女仔執埋張枱先肯埋嚟收錢
係等候期間,仲要比我望到廚房入面果2位夥計
唔帶口罩邊煮邊傾

到收錢果時就照收我蟹籽沙律錢,
直到我話check 單再講個蟹籽沙律冇嚟過
先同我revise 張單
唔好意思都講句吖,冇喎,只係話係呀,跟手就日改單

Lee 間就算第個同我講話平時唔係咁,
我都唔會再去,$8X -9X既拉麵出面有好多選擇
唔係得你一間囉🙄