2017-11-16
好耐無去台灣,心血來潮去搵餐台菜食! 由天后地鐵站行去餐廳大約兩至三分鐘,位置十分方便。餐廳有兩層,我地坐喺下層,裝修走懷舊路線,雖然枱與枱之間唔算闊落,但都算坐得舒服!菜單選擇都頗多,我地只得兩個人,最後揀左一個台灣牛肉麵、避風塘炒時蔬、蚵仔煎、炸香菇貢丸。飲品方面就點左一杯熱洛神花茶同埋一杯凍珍珠奶茶。炸香菇貢丸率先上場!貢丸炸得香口但唔會太乾,彈牙得黎有濃濃肉香;唯一美中不足係只得三大粒,真係唔夠喉啦!接住再黎個台灣牛肉麵!呢碗牛肉麵份量非常多,一個女仔自己一碗都未必食得哂!湯底香濃但唔咸,麵身亦算彈牙有咬口,最正係牛肉!鹵得好淋、但口感好好,有好豐富膠質,牛味亦十分濃郁!好正呢!配料仲有紅蘿蔔、白蘿蔔同埋酸菜,蘿蔔甜甜地,酸菜亦好開胃,整體好豐富!蚵仔煎薄薄地,頗為香脆,蚵仔煎最怕食到有沙,呢、度食哂成塊都唔覺有,蠔仔份量好多,加上大量蔥花,再配上特製醬汁,食到唔停得口!極速已經比我地K.O哂!避風塘炒時蔬用左油麥菜,炒得剛好又唔會太油膩。飲品大大杯!洛神花茶飲落清清地好舒服、唔會太甜,女士至愛!朋友話佢杯珍珠奶茶茶味香濃,好飮過香港好多台式飲品店!見到附近好多枱都有點「肉燥飯
見到附近好多枱都有點「肉燥飯」同「咸酥雞」,個賣相好吸引,下次都要試下呢!
埋單每人百幾蚊,都幾抵食!最重要係食完成晩都唔會話覺得口渴,因為我對味精好鬼敏感,食左有味精嘅嘢會不斷要飮水,難得呢間餐廳冇落味精,但食物質素又ok ,價錢又唔貴!