2020-07-14 131 瀏覽
🇭🇰台灣郎·呢個我都經過過佢好幾次架啦 但係佢成日都好多人排隊 難得果次見冇人排隊我哋就終於試咗啦😍佢啲嘢食都上得幾快 不過我覺得佢入邊個冷氣唔係好夠 唔知係咪我地坐吧枱既原因🤭🤭·Lunch Set $66佢個套餐係包一個前菜 一個主食 一個飯/粉 同埋一個嘢飲 所以超級豐富 我哋兩個人總共嗌左6款野食 超開心🥳·主食方面我哋嗌左個鹽酥雞同埋72小時慢煮嘅豬軟骨 個鹽酥雞睇佢個樣好似細細粒咁 點知食落去都有驚喜 佢個鹽酥做得幾好 而且個雞肉都幾嫩 啪下啪下就會成兜食曬😈個豬軟骨呢我就覺得佢稍為好似唔係炆得好夠淋 🤔明明話係72小時 但係佢個汁係幾好食嘅🤣🤣·之後我哋嗌左一個肉燥飯同埋一個滷肉飯再兩個溝埋一齊食 係咪好正呢😏😏佢個肉燥都做得幾好 唔會太乾 個調味都夠既 個滷肉亦都做得唔錯 唔會太肥得黎都幾有口感 滿足到我對滷肉飯既craving🤤·📍天后銀幕街21號地下及1樓📍西環西營盤德輔道西260號正德大廈地下📍紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G34號舖
🇭🇰台灣郎
Lunch Set $66
Lunch  Set

📍天后銀幕街21號地下及1樓
📍西環西營盤德輔道西260號正德大廈地下
📍紅磡黃埔天地百寶坊(第3期)地下G34號舖
Lunch  Set
2020-06-17 375 瀏覽
看了這裡的食評,以便這店的台灣料理很不錯,咪約埋家人一齊去試,滿懷希望來,結果超失望而回,食材質量很低,味道非常不正宗,味道也很差,珍珠奶茶冇味而珍珠又硬,魯肉飯還是凍的,有朋友想去試記得叫佢地不要去,我肉從來不寫差評,但今次實在忍唔住了,在這裡這麼多好評唔知點來??? 香港還有3間店,難道當香港人唔識食野?
2020-06-17
2020-05-16 684 瀏覽
做完運動朋友約了我去西營盤食下午茶,朋友推介食台灣郎,說正宗牛肉麵有台灣古早味道,那就到這裏試試吧!一推門入去沒有一個顧客,店內只有一個女侍應正在洗地下。環境算寬敞,裝潢古舊台灣台南特色。下午茶餐牌A-K,來到這裡就點金牌紅燒牛肉伴麵+蜂蜜薑茶+炸香芋貢丸牛肉拌麵的醬料淡帶點微辣,而且好油膩,酸菜跟牛腩伴麵超搭,酸酸甜甜好解油膩,麵選用幼身麵,軟中帶Q彈,牛腩軟腍入味。台式小食炸香芋貢丸,上枱香噴噴炸到金黃色很漂亮,外層酥脆 內餡軟綿。蜂蜜薑茶姜味甜度都適中

金牌紅燒牛肉伴麵

炸香芋

蜂蜜薑茶姜味甜度都適中
蜂蜜薑茶

炸香芋
20200407⛅Tuesday 🌹今時今日既服務態度,真的要改。入到店鋪,第一時間量體溫, 塗搓手液,有位呀姐手指指叫我坐果度,我坐低後,呀姐又用自己四隻手指敲張枱,Order 式你坐呢邊🙄坐低後睇Menu, 唔夠3分鐘有位呀姐,放低碟唔知什麼🤷‍♀️就想轉頭就走,我立刻叫住呀姐,我仲未 Order🙄我真係有點 莫名其妙🧐之後我隔離枱有顧客落 Order, 呀姐寫完後轉頭,又無複述一次🤷‍♀️呀姐行去落單處,我聽到呀姐向住部機講,你係唔係要凍珍珠奶茶,我心諗,你唔係背住個客,問個客要唔要凍珍珠奶茶呀?😪呀姐真係行返過嚟隔離枱,問顧客你係唔係要凍珍珠奶茶?🙄坐低20分鐘,可以看到這情節,是否應該要改進服務態度?值得一讚:呀姐放低水坏,不是比我飲,而是浸住一雙筷子及一隻匙羹。
20200407⛅Tuesday 🌹
廟口肉燥飯
洛神花茶
2020-04-07
洛神花茶
2020-02-16 736 瀏覽
同朋友行行下街,忽然口痕想夜晚食台灣野,就上網搵到呢間叫台灣郎既餐廳,就決定試下佢!呢間餐廳位於天后,餐廳環境舒服,呢度賣既野食都同平時其他台灣餐廳差唔多。我地三個人總共叫左個三杯雞餐台南魯肉飯 + 台式小食香腸滷水拼盤炒油麥菜(無圖)魯肉飯肥瘦肉比例剛剛好,我地三個人好快已經食哂!三杯雞上菜時仲係熱辣辣既,香味四溢,食落有微微酒香,送飯一流!滷水拼盤大大份,味道唔錯!炒油麥菜好香,炒得都好好食!我地三個人都食得好飽呢!整體黎講,呢間台灣餐廳性價比高,我地會再幫襯!
我地三個人總共叫左個三杯雞餐

台南魯肉飯 + 台式小食香腸

滷水拼盤

炒油麥菜(無圖

整體黎講,呢間台灣餐廳性價比高,我地會再幫襯!
2020-02-13
  • 台南魯肉飯
  • 鼎香滷水拼盤
  • 經典台灣香腸
  • 避風塘炒時蔬
  • 三杯雞
2019-12-06 1056 瀏覽
下午還未食lunch, 到天后上課,還有幾小時才上課便心郁郁搵印度嘢食,我識幾間都下午落場,其中一間衛生環境又麻麻。行咗半個鐘見到一間仲有一兩個客嘅台灣小店。其實這裏還有好幾間台式餐廳,最後揀咗一間有個老人家悠閒坐了很久的。入到店內環境寧靜、乾淨,還有點古舊情懷。到了下午茶時間,我仍希望點午餐試多一點。一看餐牌什麼也想點,我一味主菜佢聲稱慢煮72小時的豬軟骨,前菜點了炒菇,配飯有蘑菇飯或滷肉飯,真係唔知點揀。飲品就點了熱茉香奶茶。等左10分鐘左右配菜同埋主菜都想了,反而好享受呢一刻嘅寧靜和一切嘅設計、碗筷⋯奶茶是後來上的,呷一口茶,忽然記起久違了二十幾年第一間台灣小店嚟到香港做出來的茉香奶茶。點解而家嘅台式飲品做唔到呢一種味道?真係建議一試,我仲買多咗一杯外賣帶返屋企。反而慢煮嘅豬軟骨好多渣。配飯同埋蘑菇醬汁配搭得完美,還有少少黑椒很野味飯後我坐咗一陣間,聽到店員同同事講國語我就同佢用國語閑談,一聽就知道他不是台灣來的他是福建來的。果然天后好多福建人,今天不談政治,大家研究茉香奶茶。

2019-12-05
2019-09-28 1188 瀏覽
今次要介紹嘅係位於天后嘅台式餐廳嘅台灣郎,好耐冇食台灣菜而依到有自選Special Set夠曬靈活,所以就決定去試下。Taiwan Lang is a Taiwanese restaurant located at Tin Hau. It provides special lunch sets with flexible options.◾️Special Set $66前菜、主菜、飯或粉都可以選擇,我哋就選擇咗薯蓉沙拉、豬軟骨同魯肉飯。薯蓉沙拉將薯仔分別整成蓉同切粒,入面仲混入咗蘿蔔,提升沙拉嘅層次感,而且加咗蛋令到沙拉食完都唔會覺得滯。店家聲稱豬軟骨經過慢煮七十二小時,肉味係冇咩問題,但係咬落都仲係覺得硬同韌,用作伴菜嘅蘿蔔比豬軟骨仲好食,唔知係咪因為午飯時段質素有些下滑嘅關係,總之肉質就已經令人好失望。魯肉飯值得欣賞同個人較喜歡嘅係肉粒相比係其他地方大,而且肥瘦分佈平均,但係個汁始終較膩,食咗好少就已經好有飽足感,如果可以有多啲醃瓜作伴菜有助解膩則更佳。個Set仲包一杯餐飲,我哋就選擇咗薑母茶,質素都唔差。整體而言,係一個抵食嘅Set,有機會會再去試下唔同嘅菜式。For the l

◾️
Special Set $66
Special  Set

For the lunch set, customers could choose their combination of appetizer, main course and rice or noodle. We have chosen potato salad, pork cartilage and minced pork rice as our lunch set. For the potato salad, potatoes are presented in both forms of mashed and sliced, the layering is further strengthened through adding carrots, the texture of salad is lightened by adding a suitable amount of egg. For the pork cartilage, the demerit of stiff texture outweighs the flavour of the sauce and the cartilage itself, which is quite disappointing for such a signature dish of this restaurant. For the minced pork rice, despite the greasiness of the sauce, both pork's size and fat ratio are performing well. Adding with more sourness flavour such as pickles could help to reduce the greasiness of the dish. Overall, the lunch set is in high cost performance ratio, which is recommended.
◽️
台灣郎
Taiwan Lang
📍天后銀幕街21號地下及1樓
📍G/F&1/F, 21 Ngan Mok Street, Tin Hau
2019-08-28 1282 瀏覽
啱啱同阿媽出院,諗住食好啲啦。銀幕街就勉強平都下車。一抬頭見到呢間野試吓啦一入到去佢就話星期六日係冇下午茶餐。但門口係寫住有餐,其實有啲商品說明條例。唔緊要啦食啦,講真食2-300我係冇問題。講真食物質素可以。但飲品方面真係要改善下,請留意下圖,上台嗰啲冰仲差過傳說中的粟米六粒飯。一落枱冰得五粒...仲要就快溶化晒....餐就可以,但下午茶角度嚟睇就比較貴。侍應生服務都算幾好,佢臨走我媽媽,當日走路唔方便,服務員馬上跑出來協助我感恩!本來唔想比負平,但由於服務員的表現都係比OK啦

唔緊要啦食啦,講真食2-300我係冇問題。

餐就可以,但下午茶角度嚟睇就比較貴。

本來唔想比負平,但由於服務員的表現都係比OK啦
2019-08-21 714 瀏覽
晚飯食酥炸雞食雞皮。價錢又貴。食豬排骨飯皮厚。食豬耳$32.細細碟。水都冇杯。不知所謂等執粒。埋單150幾蚊左右。咁嘅出品都可以開店。都唔知道點解仲有人排隊等食。
2019-07-09 1195 瀏覽
今天落雨,正好在天後,查了下,发现自己收藏了这家店,那就试一试,猪软骨还挺好吃的,猪软骨比较软烂,肉质很滑,盐酥鸡不算很好吃,有点过于干柴了,重要的是发现香芋奶茶很好喝,特别重茶味道,本来还点了一个卤肉饭,结果一直没有上,店员忘记了,这方面需要加强!
2019-05-27 1307 瀏覽
今日同同事一齊食飯,行到嚟銀幕街,見到附近餐廳幾乎都爆滿,唯獨是「台灣郎」有位坐,我哋二話不說咁走咗入去攞位。最後,我嗌左一份自選套餐食( $66 )。食物味道不錯。上海浸時蔬,感覺清新可口。秘製香烤雞扒香口,但略嫌乾身。新竹米粉湯清淡宜人。蜂蜜薑茶健康有益,唔算太甜。服務唔錯,上菜速度快,舉手後店員迅速前嚟跟進。環境尚可接受,裝修風格有其風格,坐得唔算太迫。總括而言,食物味道同服務都唔錯,唯獨是食物份量太少,價格偏高,若然份量增多會令客人更滿足。

最後,我嗌左一份自選套餐食( $66 )。

自選套餐

服務唔錯,上菜速度快,舉手後店員迅速前嚟跟進。

環境尚可接受,裝修風格有其風格,坐得唔算太迫。

2019-05-15
2019-05-19 855 瀏覽
呢間台灣郎應該只係得廚房有郎😂😂佢係公司附近 近近地好方便 不過月尾返新工 應該係最後一次食了 完了吧 如無意外呢個午餐配搭好抵食 有前菜 有主菜 有飯或者米粉再加一杯嘢飲 再加埋一都係73$左右 凍飲另外加錢🥢北海道烚蛋薯蓉沙律🥢鳳梨糖醋魚塊酸酸地好開胃🥢黑豚肉蘑菇醬飯勁多蘑菇 多到滿瀉另外我地都成日叫雞翼、肉燥飯、新竹米粉 基本上係必食 可以次次都食一樣嘅 當然餐牌上每一款都值得一試最重要係佢有洛神花茶 酸酸甜甜的😋😋
呢間台灣郎應該只係得廚房有郎😂😂

勁多蘑菇 多到滿瀉

最重要係佢有洛神花茶 酸酸甜甜的😋😋
2019-05-17
2019-04-30 976 瀏覽
台灣便當係去旅行必定會食嘅嘢,原來天后都有間餐廳午餐好似便當咁,當然係豪華D啦~~午餐選擇都幾多,套餐除咗有主菜之外,仲可以配多個前菜,滿足我一定要食菜呢個要求!台灣馳名鹹酥雞+新竹米粉湯 $66其實呢個餐真係幾飽,首先鹹酥雞個碟好似好細,其實食極都仲有,佢全部一口size,唔係好掛油,外層脆口,椒鹽味相當香!新竹米粉有貢丸等等多款丸同肉,令米粉湯無咁寡,丸類好彈牙零味精,仲有酸菜加持,味道豐富,米粉亦夠彈力,加上份量夠多,男仔都夠飽。不過飲品方面我強烈建議大家唔好叫咖啡,因為佢D咖啡疑似係平價coffee stick出品,毫無咖啡味仲要甜到嘔,我諗叫普通熱茶或者台灣珍珠奶茶會穩陣D,但食物本身係好台的喔!

台灣馳名鹹酥雞+新竹米粉湯 $66

其實呢個餐真係幾飽,首先鹹酥雞個

2019-03-14 1042 瀏覽
今日eatmug9 #30點解會入咗依間舖頭食?一嚟想回味一下台灣嘅美食二嚟我係畀佢充滿台灣風土情懷嘅門面吸引住食物固之然重要 環境亦都會影響對食物嘅享受72小時慢煮豬軟骨一講台灣美食就會諗起蚵仔煎偏 ! 偏 ! 已經賣晒即係又有藉口再返嚟食講返個豬軟骨飯先聲稱煮咗72個鐘唔多唔少係有啲期望老老竇竇咬落去口感係腍得嚟唔係一Pat 嘢而係一條條肉絲肉汁都夠濃厚但係油脂略嫌多 如果個底冇燭台烘住 啲油就會鯨住咗 黐實曬啲肉總括嚟講師傅都好滿意 會畀個90分 食物唔單止有一定水準 裝修亦都加咗好多分 唯獨 食唔到阿仔煎有啲失望
今日eatmug9 #30

點解會入咗依間舖頭食?
一嚟想回味一下台灣嘅美食

食物唔單止有一定水準 裝修亦都加咗好多分
唯獨 食唔到阿仔煎有啲失望
  • 72小時慢煮豬軟骨
2019-03-11 608 瀏覽
午餐食咩好? 不如試下台式自選套餐🍽 前菜 主食 同飯/麵可以自由選擇😚 總有一款合你心意自選套餐$66 我今次揀左前菜: 山葵燒汁野雜菌主菜: 鹹酥雞麵/飯: 新竹米粉重點一讚個新竹米粉配左啲魚丸, 而且分量算多😋舔舔脷指數: 🤤🤤🤤🤤

自選套餐$66
我今次揀左
前菜: 山葵燒汁野雜菌
主菜: 鹹酥雞
麵/飯: 新竹米粉

重點一讚個新竹米粉配左啲魚丸, 而且分量算多😋

舔舔脷指數: 🤤🤤🤤🤤
  • 珍珠奶茶