2020-09-29
夜晚去到中環 8點半都仲未食野😢咁就拿拿聲開openrice睇下有咩食啦 見到呢間座銀雞白湯拉麵 即刻醒起有朋友同我講過呢間日本過江龍質素比得上東京質素🥵好!咁耐冇返過鄉下 一於今晚就食下「家鄉菜」~店舖裝修採用木式和風既風格 店員態度親切 服務到位 一入來即刻問我想飲凍茶定熱茶🍵最後揀左杯凍解一解暑🥴 仲驚喜既係 望去廚房 發現原來係日本人作主廚 親自打理😍Menu上面貴精不貴多 主食主打都係雞白湯拉麵/沾面 我就重口味開既 唔洗問一定係食沾麵($HKD 148)🍜 加多溏心蛋一隻($15)首先沾湯方面面層有雞湯泡沫 擺入口好重雞脂雞骨整成既香味 湯入面係有慢煮整成既日本雞胸條粒 亦加入左筍乾食落爽而香湯旁邊配有油炸牛蒡 估唔到香脆得黎好好味 食落味道似炸薯仔片😋 至於麵身彈牙同粗 配埋沾湯有濃郁既雞香不在話下 一個字 鮮😎麵上既叉燒豚肉片亦都經過70度慢煮 肉身呈粉紅色 食落有肉既甜味 浸完湯更好食😋溏心蛋就一般左啲 時間水準中上 但係我厭未夠入味👻 平時好少係香港食日本菜 但總括嚟講「座銀雞白湯soba」係香港小見既高質既沾麵店 濃厚而不膩 回頭指數極高👍🏻