2019-06-18
唐記包點位於港鐵灣仔站 A3 出口,一過馬路便可到達,而發現每天早上都人頭湧湧的。咁多人會排隊買,不外乎幾個原因:一) 可能方便、二) 夠經濟實惠、三) 真係好味究竟點解會咁多人排隊呢?每次我早上見到都大排長龍,只好放棄求其次。而今日落雨濕納納,真係唔想周圍走,原路經過時,發現剛巧不用排隊,當然立即上前試下啦。唐記包點(灣仔店)分了左右兩邊,一邊負責點餐,而另一邊則負責取餐的。原來唐記包點都有套餐供應: 蒸飯+點心配凍頂烏龍茶 $44,而且更有蒸飯劵賣$260/12張,平均一張$21.7,都算抵食呀!!店內更設有新口味,香滑奶茶(標榜無添加防腐劑及人造色素),都只售$12。主menu,發現原來蒸飯、點心、蒸包,每一款都有好多款選擇,緊有一款岩你。咸蛋肉餅飯 - $26有粒咸蛋黃在肉餅的中間,加添了一種咸香味,而且肉餅厚肉食落更有口感。香滑奶茶 - $12奶茶飲落香滑,擁有濃厚茶香,估不到唐記都有這樣高的質數。豉汁蒸鳳爪 - $18色澤棕紅,辣味十足,非常惹味。秘製金錢肚 - $18金錢肚厚身,而且軟腍,搭配其濃汁,十分口香。總結:食左一款飯加兩個點心再加埋飲品都只是$74,真係抵,又經
究竟點解會咁多人排隊呢?
每次我早上見到都大排長龍,只好放棄求其次。
咸蛋肉餅飯 - $26
香滑奶茶 - $12
奶茶飲落香滑,擁有濃厚茶香,估不到唐記都有這樣高的質數。
豉汁蒸鳳爪 - $18
色澤棕紅,辣味十足,非常惹味。
秘製金錢肚 - $18
金錢肚厚身,而且軟腍,搭配其濃汁,十分口香。
總結:食左一款飯加兩個點心再加埋飲品都只是$74,真係抵,又經濟又好味,難怪這麼多人購買。