2019-09-12 912 瀏覽
琴日下晝放假,同honey到先達廣場睇數碼產品。之後喺附近嘅阿來泰式地道風味開餐。 呢間餐廳都幾受歡迎,好早就有人等位。 招牌小菜、海鮮、泰式小食、廚師推介、套餐、蔬菜、飯麵、甜品....梗有一款啱你口味!我哋兩個人,點左炒菜、炒金邊粉、炒飯同甜品。👉蒜茸炒芥蘭炒芥蘭有3種味道,"老人家''比較鍾意食''重口味'',於是點咗個蒜茸炒芥蘭。芥蘭炒得清脆碧綠,鮮嫩無渣,蒜茸係成碟芥蘭充滿獨特幽香嘅精髓。 👉泰式炒金邊粉用咗鮮蝦、雞蛋、豆腐乾、芽菜、韭菜、小蝦米、菜脯粒等多種材料炒成嘅金邊粉,夠乾身,金邊粉條入味有咬口外,仲有鮮蝦嘅Q彈,菜脯粒嘅爽脆,同花生粒嘅香口等多種口感,再加埋數滴青檸汁,有清新提味作用,加強味道嘅層次。 👉泰式香芒蟹肉炒飯honey話想試香芒蟹肉炒飯,我心諗用芒果加蟹肉炒飯怪怪地,有d格格不入,既然honey咁有興趣挑戰味蕾,不防試試。估吾到芒果肉配蟹肉炒飯幾夾喎,每一口炒飯除左充滿雞蛋香味同蟹肉鮮味外,仲散發著芒果香甜味。如果要雞蛋裡挑骨頭嘅話,就係有少少碎蟹殼係個炒飯入面,食落唔係咁方便,但亦證明蟹肉係真材實料囉。 👉芒果糯米飯芒果糯米飯係泰式美食中最經典又道地嘅
呢間餐廳都幾受歡迎,好早就有人等位。

我哋兩個人,點左炒菜、炒金邊粉、炒飯同甜品

👉蒜茸炒芥蘭

👉泰式炒金邊粉

👉泰式香芒蟹肉炒飯
👉芒果糯米飯
芒果糯米飯係泰式美食中最經典又道地嘅甜點之一,點可以吾叫呢。嘩!糯米飯軟糯不太甜,啖啖滲透著香濃椰奶味,連帶清香撲鼻嘅甜芒果,令人難以抗拒!
呢餐認真超抵,份量又足夠,我哋兩個大胃王都好辛苦先食得完所有食物。下次叫多幾個朋友,可以試多幾款吾同嘅美食。