母親中意食中菜,係毫無Idea既情況下,只好參考Openrice排行榜十大既中菜館,結果發現呢間「樂天經典」有匯豐信用卡88折優惠,所以決定揀佢慶祝母親節。星期五晚上7點到達,當時只有幾枱食客,職員會主動推介食物,服務感覺唔錯,地方寬敞;可惜,不足一小時,餐廳經已滿座,有部分食客傾計既聲浪好大,隔左一條闊走廊,都仍然聽到其對話內容。就連服務質素都急降而下。入座前職員已經準備花生小食($15)濕花生煮到好粉好淋,栗子亦夠甜,整體味道唔錯。椒鹽香酥鮮淮山 $58炸粉唔算厚,而且夠酥脆,淮山亦仍然保留少許爽口口感,不過炸蒜好淋好濕,而且淮山份量偏少。蒜蓉開邊蒸海蝦$168一碟有8隻,但海蝦偏細,而且蝦肉又霉又痴殼,毫無鮮味可言;全碟最好味係個粉絲,吸哂d蒜、滾油、鼓油味,送飯一流。沙嗲雞煲 $98沙嗲雞?! 請恕我無知,我唔知道原來新加波既沙嗲同我平時係香港食開既味道、顏色係有咁大分別,唔睇番個餐牌,我仲以為自己食梗洋蔥炒雞。雞肉用上雞脾肉,所以肉質較滑,而且無雞腥味,但欠缺鑊氣,而且偏油。星洲黑胡椒螃蟹(中) $368最後,輪到今日既壓軸----餐廳人氣推介既螃蟹都上枱啦!! 老實講,樣子

就連服務質素都急降而下。

入座前職員已經準備
花生小食($15)
前菜小食

濕花生煮到好粉好淋,栗子亦夠甜,整體味道唔錯

椒鹽香酥鮮淮山 $58
椒鹽香酥鮮淮山

蒜蓉開邊蒸海蝦$168
蒜蓉開邊蒸海蝦

一碟有8隻,但海蝦偏細,而且蝦肉又霉又痴殼,毫無鮮味可言
;全碟最好味係個粉絲,吸哂d蒜、滾油、鼓油味,送飯一流。

沙嗲雞煲 $98
沙嗲雞煲

星洲黑胡椒螃蟹(中) $368
星洲黑胡椒螃蟹(中)

最後,輪到今日既壓軸----餐廳人氣推介既螃蟹都上枱啦!! 老實講,樣子真係唔討好,好似一隻舖滿泥漿既蟹,不過黑椒好香。
星洲黑胡椒螃蟹(中)

蟹身已經預先分左4份,方便客人進食,但蟹鉗就完全無處理過,要食客用細鉗慢慢夾,個人覺得餐廳唔夠細心

星洲黑胡椒螃蟹(中)

睇個蟹鉗都知,呢隻蟹唔夠飽滿,肉較少,唯一值得讚既係個黑椒味好香好濃、又夠辣夠惹味。但一隻水蟹索價$368,個人覺得好唔抵

本身仲有一個炒粉,但當我地食哂4個小菜後,吹左兩次單,但職員都無任何表示個炒粉係漏單定無貨,我地就決定cancel並埋單走人。此時,職員先拎碟炒粉埋黎話已經炒好左
。我地最後梗係無要到啦,一黎不滿職員不瞅不睬既服務態度,二黎對餐廳既食物感失望,只想快d離開。

最估唔到既係,一間集團式既餐廳,連收銀服務都做唔好
。我地用匯豐信用卡結帳,理應有88折,但對單時發現無折到。一問之下,職員話番我地轉頭,並指出:「食客埋單要主動話比職員知用匯豐卡找數,要用匯豐卡優惠架,職員唔會留意到食客用乜卡。」呢個理由我真係第一次聽,明明係收銀職員唔熟悉公司優惠,但反轉話番個食客唔岩,真係今餐既第一經典
。職員去改單改左幾個字都唔見人,我地問先知原來職員唔識改單,但拎左我地張卡咁耐都唔講聲?! 今餐第二經典

真心唔明白為何食物質素平平、職員服務連大排檔都不如既餐廳,會有咁多好評?!
2019-05-10
慶祝紀念