2025-04-06 117 瀏覽
朋友來香港食嘅第一餐,先安排個蔡澜推薦嘅餐廳。雖然係名嘴推介,但價錢接地氣,味道卻超好!老火例湯🥣 每日煲四個鐘,湯料比湯仲多嘅老火靚湯!今日係青紅蘿蔔無花果煲豬骨,真係一飲就知落足本啊,我哋飲得乾乾淨淨!招牌炒豬雜🐷 呢個豬雜炒得又有鍋氣又嫩又冇異味,一問老闆先知道唔同嘅豬雜部位用咗唔同嘅豬,三世同堂 😂 真的非常有誠意嘅一道菜 🥰山楂排骨🐷 酸甜骨食得多,真材實料熬山楂醬做嘅,係第一次見😋 超級好食,仲可以見到整片山楂做點綴,真係好下飯。小炒皇炒菜一定唔可以唔試小炒皇啊,每間店嘅小炒皇都有啲唔同。粗菜館入面有超大嘅蝦仁同魷魚,一點都唔粗炒哈哈哈哈,仲有啲辣味,非常開胃 🤤招牌豬油炒飯🍚 必點必點必點!隔壁桌阿姨一坐低就點咗個豬油撈飯,就知道佢哋屋企嘅豬油有幾香!呢個豬油炒飯鍋氣好足,我哋每人食咗三大碗,食得一乾二淨!

老火例湯🥣

招牌炒豬雜🐷