想黎"宏"嘆下出名既抺茶甜品好耐。今日同朋友慶祝生日,預先打電話訂位, 呢到星期一至四有留位服務; 如果星期五至日只接受WALK IN. 終於有機會黎呢到試下喇。前幾個月,起OPENRICE見到好多食友分享,加埋d相片,睇到我心郁郁呀! 話晒我除左鐘意朱古力甜品之外,同樣大愛抺茶!起佐敦港鐵站C2出口一出. 行3分鐘路程就到達今日既目的地 "宏" , 好方便~ 一甫進店內, 就見到雪櫃一片綠海~  來到這裡先知道除左抺茶為題既甜品外, 原來仲有CHEESE CAKE, tiramisu, 馬卡龍等等... 美美的甜品, 好吸引喔!店內設計簡約, 白色柔柔燈光, 整個感覺非常簡潔~睇下MENU有咩食先~ 先食主菜, 再慢慢嘆甜品    和風海鮮海藻麵意粉 $78  & 叉燒雞肉飯 (細碗) $44, 海鮮分別有蝦同帶子; 材料不多, 意粉份量卻比我想像中多, 我是第一次食海藻麵意粉, 外表跟蕎麥麵相似,質感較硬而有咬口, 意粉吸入湯汁, 是當晚最好食的主菜~今晚胃口大開, 故此追加飯一個~ 飯面舖有叉燒粒及雞肉粒, 飯係用我鍾意食既珍珠米, 飯混入調味後, 飯呈啡色~ 味道不錯! 回想
想黎"宏"嘆下出名既抺茶甜品好耐。

一甫進店內, 就見到雪櫃一片綠海~
抺茶卷
店內設計簡約, 白色柔柔燈光, 整個感覺非常簡潔~
睇下MENU有咩食先~ 先食主菜, 再慢慢嘆甜品

和風海鮮海藻麵意粉 $78 配有沙津

今晚胃口大開, 故此追加飯一個~ 飯面舖有叉燒粒及雞肉粒, 飯係用我鍾意食既珍珠米, 飯混入調味後, 飯呈啡色~ 味道不錯! 回想... 份量不算大, 味道亦稱不上出色; 索價$44, 好似貴左D~

蘑菇撈烏冬 (凍食) $69
蘑菇撈烏冬 (凍食) $69 配有沙津
蘑菇撈烏冬 (凍食) $69
另一個主菜, 點左日本海藻烏冬~個人幾鍾意食冷烏冬, 呢個烏冬, 夠滑有咬口之外又夠凍, 食完很舒服, 冷麵汁我想是鰹魚汁來的, 可惜不夠濃, 烏冬本身無味, 而冷麵汁不夠濃的話, 味道會變得偏淡~
如果烏冬汁分開上會更好呀~ 額外比多少少WASABI 仲正呀~

餐飲: 斯里蘭卡直送蘋果紅茶

斯里蘭卡直送蘋果紅茶
呢到食物除左單點之外, 仲有SET , 好似我地叫左 "和風海鮮海藻麵意粉 + 斯里蘭卡直送蘋果紅茶 + 抺茶卷" $99/SET , 其餘食物就散叫~

終於到甜品時間喇, 主菜比較普通, 不過唔緊要啦, 第一次黎.... 咩都試下丫嗎~ ^^

抺茶卷 (單點
$30)

抺茶卷 (單點 $30)
原本已經想食抺茶卷,叫set可以試埋, 價錢更化算!
抺茶忌廉幾滑幾香抺茶味,但就未到好滑好濃!蛋糕密度高而鬆軟,唔錯,可惜,期望太高,仍有少許失望~~~ (待應估到我同朋友share食, 所以比左兩支叉我地先,十分貼心)

Macha Parfait $78
一個抺茶卷,點可能完全滿足我,再來單看賣相已經100分喇,最頂層是抺茶雪糕,其次有抺茶糯米糍,抺茶jelly, 忌廉,北海道3.7牛乳忌廉,好像還有吉士,最底層仲有d粟米片,感覺確實同抺茶卷不同。抺茶味滿瀉,加埋內層忌廉超滑,加埋好香既北海海牛乳。。。越食越開心,實在太滿足喇!

tiramisu $40
其實已經好飽,又好想食埋tiramisu; 起初擔心tiramisu的水準, 結果係喜出望外!帶一點點酒味同咖啡味,再配埋超滑既芝士忌廉,真係畫上一個完美句號。(水準拍得住帝菀酒店!)

縱然,主菜普通,始終我係為甜品而來! 今次主菜只是配角,甜品才是真正主角。個人最鐘意 "Macha Parfait " & "tiramisu " (誠意推介)  希望"宏"保持水準, 日後推出更多新甜品, 我們便有口服了, 哈哈.

結帳后, 店員話我知"宏" 黎緊會起 K-11開甜品外賣店,大家起尖沙咀又多一個選擇喇!!

地址:佐敦白加士街15號藍馬商業中心地下
電話:2737-2665
營業時間:星期日至四:12:00-23:00;星期五至六:12:00-23:30

2013-11-07
慶祝紀念