今日夾 arm d 放工時間 , 又o係大圍 join 埋一齊搵食 ,多得 op o既 " 我最喜愛菜色提示 " 話我知大圍新開左呢間日本菜餐廳咁就好喇 , 唔使苦惱喇 , 就黎呢間試一試啦 ^^五點幾黎到 , 門口係不透明玻璃 , 唔知開唔開得咁 @@"我地o係度裝裝下 , 於是有位小姐話我地知 , 要六點先開 ,咁我地就四圍行一陣先 , 六點零鐘再返黎 =)店面細細 , 得廿零個位 , 兩張長枱 , 一個 L 型吧枱 ,不過就有男女廁喎 , 其實o個度都浪費左好多位喎 ?坐低見到枱面有樽水 , 裏面有條日本竹碳 , 好得意 =)新開o既關係 , 店員都好殷勤好熱誠咁介紹 menu ,亦都係新開o既關係 , menu 度六種拉面 , 只有三款有得賣每碗拉面本身配以黑木耳, 一片日本叉燒同半隻味付半熟蛋 ,可以自由選擇要唔要蔥 , 面質軟硬度同湯o既濃淡度經店員耐心講解每種湯底之後 , 我地揀左比較特別既兩款1.竹炭黑蒜油拉面~ 炭粉怖滿湯面 , 有少少似芝麻味 , 少少燒焦o既味 , 黑蒜油香而不膩 , 又能夠令湯底保持溫度 , 配合起黎味道不錯面條唔特別好食 , 份量適中 , 蔥
咁就好喇 , 唔使苦惱喇 , 就黎呢間試一試啦 ^^

咁我地就四圍行一陣先 , 六點零鐘再返黎 =)

不過就有男女廁喎 , 其實o個度都浪費左好多位喎 ?
坐低見到枱面有樽水 , 裏面有條日本竹碳 , 好得意 =)
新開o既關係 , 店員都好殷勤好熱誠咁介紹 menu ,
每碗拉面本身配以黑木耳, 一片日本叉燒同半隻味付半熟蛋 ,
可以自由選擇要唔要蔥 , 面質軟硬度同湯o既濃淡度
經店員耐心講解每種湯底之後 , 我地揀左比較特別既兩款

1.竹炭黑蒜油拉面
面條唔特別好食 , 份量適中 , 蔥花太少 , 要多 d 要加 $ 5
黑木耳也不多 , 挺爽脆 , 叉燒都有水準 , 軟綿可口 , 肥瘦勻稱
不得不提半熟蛋非常好食 , 輕輕o既醬油味 , 流心蛋黃滑溜不黏口
2. 辛口肉味噌拉面
~ 選了濃味湯底 , 加上辛口味噌肉碎 , 咸左少少 ,
以濃湯拉面黎講 , 佢都比左幾大碗湯我地喎 ,
唔知係咪咁所以 d 面會浸到淋左 , 因為本身面質揀要硬 ,
但食落又好似同另一碗 " 普通 " o既無乜分別 ...
如店員所講 , 呢個辛口味 , 真係好似五香肉丁咁 ,
唔係唔好味 , 但唔應該係咁o既味囉 , 呢個有待改善
3. 八爪魚紫菜天婦羅
~ 呢個值得推介 , 好好食好特別 ^^
雖然佢叫天婦羅 , 但唔係點天婦羅汁 , 係點沙律醬o既
紫菜係混o係個炸粉度 , 好香脆 , 唔會過厚 , 新鮮炸起熱辣辣
八爪魚有鬚有身 , 兩樣都唔會過韌, 彈牙得黎咬得開o既 =)
4. 南瓜薯餅
~ 都係即叫即炸 , 南瓜好甜 , 我鍾意佢唔係茸晒o既 ,
可以見到小片小片咁o既日式南瓜肉 , 食落唔會一 pat 粉咁
薯仔可能比南瓜o既甜味蓋過晒 , 唔係幾覺眼 ,
配上一小碟好似炸雞o個 d 燒汁咁 , 但唔夾件甜味o既小食
## 新張當然會有烏龍野 , 例如大門每次推開都怕影響人客
電力供應未調整得好以致中途突然停電燈滅了一會等 ....
希望幾個年輕創業者繼續努力 , 我地下次再黎o既時候 ..
希望一切都變得更完善 , 然後成為大圍區必食之選 , 加油 !!
2012-07-02