2017-09-10 186 瀏覽
常常經過大圍的積富街,都見到有一間日式拉麵店在街道中樓梯位置附近。今天終於可以一試神秘的拉麵店,店舖的位置及店內整體感覺都有日本的氛圍。中午來到就點了午餐,叫了元祖豚骨拉麵配脆炸海老餃子(46元)。這裡的拉麵湯底是豬骨湯底,但豬骨味不算濃但不感覺到味精味。麵條較幼身,我選了普通口感的麵條,但口感仍較硬(但可選偏硬,偏軟,普通)。麵中只有一片偏肥的叉燒,而且切的很簿,廚師刀工頗好......還有一些配料如洋蔥等,整體來說,合格吧。餃子以炸的形式來完成,在香港比較小見,滿特別。而這裡炸得剛好,不太油膩又有脆口感覺。餃子內裡有蝦,肉,菜,口感豐富而具層次感,值得一試最後,再點了一份小食-大阪風魚餅(22元一客)。炸了的魚餅再配上小丸子醬汁及沙律醬,又甜又咸,味道上不太合適。整體而言,以日式拉麵來說是一般水準,不過餃子令我眼前一亮,而店舖雖有日本感覺,惟店內較窄,對於講求舒適度的食家而言就太窄,不過我就覺得還好。

2017-09-06
  • 脆炸海老餃子
2017-09-06 138 瀏覽
店鋪很小而且位置並不是很顯眼,比馬路低幾級樓梯,位置主要食肆橫行的對面,平常很少留意到。店裡位置不多大約十多個左右,亦都比較狹窄。每張檯面上都有一張點餐的紙,有午市套餐也有普通拉麵沾麵小吃。午市套餐可3選2包括飯、麵和小食。($46)午市套餐⋯元祖豚骨拉麵,可以選擇麵質和湯底濃度。碗很少相比普通拉麵店的碗,拉麵是幼身的拉麵,有木耳和蔥絲、紫菜和一片薄薄的豚肉,由於是較小的碗感覺湯很少,豚肉沒有香口感覺。配小食⋯脆炸海老餃子,現炸的所以要時間等,餃子做得不錯👍內有豬肉、菜和蝦。咬上去時非常燙口,餃子內的料亦很飽滿,只不過吃了大半才見到蝦的出現。($87)黑蒜醬油豚肉沾麵,感覺不像沾麵純粹湯底另上⋯不過黑蒜味很香但不夠濃,而拉麵我選擇了硬麵亦吃到跟分別,湯底裡的料十分多但不太相襯。($22)大阪風魚餅,份量比想像中小,魚餅很乾,不像魚餅般彈牙。($20)柚子特飲,正常,唯一欣賞都算是大杯跟食品份量相比。說不出是難吃,但也不是好吃。可能相近價錢吃到的質素和環境都更好,所以有點失望。

2017-09-06
2017-08-11 168 瀏覽
呢間野食物味道係正常,態度正常,但份量係真係適合小朋友份量。今日佢係想食個雞絲飯或者撈麵佢有兩樣都冇晒,所以就選擇左食鰻魚飯,個碗係極之細小...見到都好嚇一驚。嗰啲嘢嘅賣相好似兒童餐樣樣都細細碟細細碗但係中午都要$58+10%!?有乜嘢態度呢系要自己倒水自己寫紙入單。入邊嘅環境竟然是有對住兩個洗手間門旁邊吃飯見到佢啲餐具樣樣都咁細件,真係好唔大方!最飽嘅食物就係兩大舊飯團其實個價錢係非常離地,請裝修裏便嘅間隔,坐正喺廁所門口出邊進食,真係十分之重口味

入邊嘅環境竟然是有對住兩個洗手間門旁邊吃飯

見到佢啲餐具樣樣都咁細件,真係好唔大方!
最飽嘅食物就係兩大舊飯團

2017-08-11
係大圍收工相約媽媽食大圍呢間拉麵店地方都有d難搵 但睇到門面感覺好似唔錯即管一試.外面掛住好日式嘅燈籠即使係接近9點鐘黎到仍然要等大約15分鐘先安排入座😌所以我地都係出面睇定嗌咩.裡面冷氣怪怪的 坐得唔太舒服.媽媽嗌左輕燒和牛拉麵 ($164)話係和牛姐 但164蚊你真係唔好去搶😂😂😂因為媽咪係一個牛控 所以佢完全按捺不住非嗌呢個不可和牛係燒得幾香 用左黑胡椒去簡單調味但湯底係奇差😂😂見佢隻色已經唔係人地平時豬骨湯個種 真正飲一啖 只係味精味精同味精完全不值164蚊😖.而我叫嘅東京醬油鰻魚拉麵 ($118)咩配料都無夠膽賣到118😂鰻魚超級唔肥美 係好瘦嘅個種醬油湯底比媽媽豬骨湯底好 但都係飲到味精味🙄個拉麵感覺似即食麵多d總括真係唔明點解可以定價咁離地而且味道仲要咁差一定一定唔會再食😫
係大圍收工相約媽媽食大圍呢間拉麵店
地方都有d難搵 但睇到門面感覺好似唔錯
即管一試
外面掛住好日式嘅燈籠

即使係接近9點鐘黎到仍然要等大約15分鐘先安排入座😌
所以我地都係出面睇定嗌咩

裡面冷氣怪怪的 坐得唔太舒服

媽媽嗌左
輕燒和牛拉麵 ($164)
話係和牛姐 但164蚊你真係唔好去搶😂😂😂
因為媽咪係一個牛控 所以佢完全按捺不住非嗌呢個不可
和牛係燒得幾香 用左黑胡椒去簡單調味
完全不值164蚊😖
輕燒和牛拉麵

而我叫嘅
東京醬油鰻魚拉麵 ($118)
咩配料都無夠膽賣到118😂

總括真係唔明點解可以定價咁離地
而且味道仲要咁差
一定一定唔會再食😫
2017-06-12 230 瀏覽
如果唔係朋友介紹, 真係唔知道大圍呢度有間咁隱蔽既拉麵店~店鋪細細只有幾多台同埋吧台位置!!!佢地既拉麵款式都唔少, 仲有埋沾麵可以揀~~呢個係【林】竹炭胡麻黑蒜油拉麵佢地係用上日本高知縣既特級竹炭磨成既幼細竹炭粉, 加埋黑胡麻醬!!!黑忟忟既湯底充滿蒜香味, 配上薄薄的叉燒片;麵質爽口彈牙, 但略嫌湯底有點油膩, 食完會有點口渴~~這個炸日本甘栗紫心薯餅就有驚喜~~一塊都幾大件下, 入面有好多細細粒既甘栗, 配上紫薯蓉;微甜得黎又有咬口, 而且炸完出黎又唔油膩!!!個人建議就咁食好味話蘸沙律醬呢"*整體黎講, 個人覺得小食好食過拉麵~~下次試埋佢既定食先!!
如果唔係朋友介紹, 真係唔知道大圍呢度有間咁隱蔽既拉麵店~
店鋪細細只有幾多台同埋吧台位置!!!

佢地既拉麵款式都唔少,
仲有埋沾麵可以揀~~

竹炭胡麻黑蒜油拉麵

呢個係【林】竹炭胡麻黑蒜油拉麵

黑忟忟既湯底充滿蒜香味, 配上薄薄的叉燒片;
麵質爽口彈牙, 但略嫌湯底有點油膩, 食完會有點口渴~~

日本甘栗紫心薯餅

這個炸日本甘栗紫心薯餅就有驚喜~~
一塊都幾大件下, 入面有好多細細粒既甘栗, 配上紫薯蓉;
微甜得黎又有咬口, 而且炸完出黎又唔油膩!!!
個人建議就咁食好味話蘸沙律醬呢"*

整體黎講, 個人覺得小食好食過拉麵~~
下次試埋佢既定食先!!
2017-06-03
竹炭胡麻黑蒜油拉麵
日本甘栗紫心薯餅
2017-06-03 210 瀏覽
兩三年冇食過咁難食。叫了兩個湯底拉面,兩個都有苦味,豚肉係全肥仲勁過五花腩。紫菜淋,湯冇味到似翻用咁。場身有黑毛菌,比佢外形呃左。個一口和牛好冇牛味得個油字。梅子酒正常小小。二百幾加一就咁跌左吾好入去,聽日可能肚子疼holy mama holy mama holly crap can be found in all the bowls, kitchen and wall is dirty as f when have no idea what they r cooking, a package noodle from 759 is ten times better. they should feel ashame and close up in short term. it's the worst ramen I have had so far in these three to four years. due to the funny location it has, it caught my eyesight but I felt so guilty afterward. Its
吾好入去,聽日可能肚子疼
holy mama holy mama holly crap can be found in all the bowls, kitchen and wall is dirty as f when have no idea what they r cooking, a package noodle from 759 is ten times better. they should feel ashame and close up in short term. it's the worst ramen I have had so far in these three to four years. due to the funny location it has, it caught my eyesight but I felt so guilty afterward. Its just as bad as pain in the ass or feel like having ten hours OT. becareful guys, ramen soup is tasteless and bitter , ramen has no texture , rice are soggy as I saw next table. good luck for not getting stomache on the next day.
2017-05-31 108 瀏覽
住開呢頭 經過都見到呢間「隱世」拉麵因為都幾隱蔽下 同埋好似開左幾耐咁終於得閒 走去試下😋本來諗住食沾麵 但睇相好似好稀咁諗住食拉麵 見到間舖啲人食定食😂😂但係泥拉麵店 咁就一定要試下拉麵啦💁🏻豚雞骨魚介拉麵 $81一開到個賣相 已經覺得好普通😕兩塊叉燒 雖然有燒過感覺 但食落都好普通仲有柚子醬 如果撈埋一齊食 其實就唔會食到柚子味配料方面 有好多蔥同木耳 冇溏心蛋81蚊食呢碗拉麵 我覺得又貴又唔抵食🙁!比我既感覺係 我用木耳同湯 填飽我個肚😅元祖豚骨拉麵 $77叉燒 配料方面 同魚介拉麵係冇分別湯底方面 就豚骨味濃啲 但係都唔值77蚊呢個價錢😕醬油豚骨沾麵 $85湯底方面 因為朋友嗌左濃 所以食落去就真係好好好咸😕同埋好稀 感覺落左好多水我覺得有啲中伏既感覺 應該唔會再泥食🙁我諗呢間店啲飯可能真係好食過拉麵😂
住開呢頭 經過都見到呢間「隱世」拉麵

一開到個賣相 已經覺得好普通😕
兩塊叉燒 雖然有燒過感覺 但食落都好普通
仲有柚子醬 如果撈埋一齊食 其實就唔會食到柚子味
配料方面 有好多蔥同木耳 冇溏心蛋
81蚊食呢碗拉麵 我覺得又貴又唔抵食🙁!
比我既感覺係 我用木耳同湯 填飽我個肚😅

醬油豚骨沾麵

我覺得有啲中伏既感覺 應該唔會再泥食🙁
我諗呢間店啲飯可能真係好食過拉麵😂
2017-05-20 157 瀏覽
黎呢度食不下十次,今次應該係最後一次...仲記得第一次真係好好食。叫左黑蒜差燒沾面,要硬面質,中等濃度。上到黎d 面林既而且凍,散唔開...濃度我點過三種唔同濃度,食出黎都係一樣...加上個湯有d 確喉,今次加完湯都無飲晒。個塊紫菜都係林,未點湯都已經林左...係個蛋仍然保持水準,係溏心。店面迫都唔緊要,係佢特色,但我見到有隻小東西經過...... 係咪都係特色? 味道比以前遜色,服務亦係,叫加湯但好似聽唔到咁,叫左好多次先有人應,但價錢就加加加,一個面都成90 蚊,不了...

叫左黑蒜差燒沾面,要硬面質,中等濃度。

2017-03-27 561 瀏覽
因為住大圍的呀妹介紹,講話開張時排晒大隊當日探完佢,就去試吓位置幾難找的當日星期六約2:00pm去到一個客人也沒有之後吃緊時,都有5,6個客人拉麵很快上來了店員推介想唔油膩可以吃雞豚骨魚介拉麵因為佢話係一半豬骨湯一半雞湯但一上桌睇見個湯好似咁傑咁唔多啱我不過吃落又OK啦可能冇乜餸所以吃完剛剛好東京醬油豚肉拉麵個湯底點了濃但望落就好清咁不過男仔吃就唔多夠飽肚了至於黑醋炸雞個汁酸酸地好開胃成件炸雞浸落去當堂唔覺膩但炸粉上得唔平均有啲位置成舊粉 =___=店內冷氣好大可能要吹走油煙但吹到客人不太舒適服務很好店員會介紹食物
因為住大圍的呀妹介紹,講話開張時排晒大隊
當日探完佢,就去試吓
位置幾難找的

服務很好

店員會介紹食物
2017-03-25
黑醋炸雞
小女子大大話話住左大圍十幾廿年…但好慚愧至今仲未食勻大圍嘅餐廳”😅😅今次呢間就係其中之一喇~😂其實上上年(2015年)秋冬之時已經想黎食佢個大閘蟹同蟹膏拉麵,但係次次去到都話售罄☹️…最尾由2015等到2016,仲過埋食蟹時節😫😫…於是又放棄咗黎呢度試食嘅念頭-----------------------1.林 竹炭黑蒜油拉麵🍜($87)B:因為lunch食得太飽🤐,menu又標榜有濃郁的黑蒜油味道,同埋空運自日本的竹炭成份,所以以防太滯落order時都只係揀左”普通”濃度。😗可能就係呢個原因,湯底飲落其實又唔係好覺有黑蒜油陣味"😶不過整體唔至於難食既⋯⋯可能揀番”濃味”會更好🤔?2. 山 元祖豚骨拉麵🍜($77)W:雖然麵條點左最硬,但食落口感完全唔覺得硬😐😐…可以算係淋嘅境界….叉燒係薄切,明顯有火炙過,油脂部分唔算多,可以避免油膩感…亦可見師傅真係”好好手藝同刀功”🙊🙊湯底豚骨味濃,但湯不算杰,整體尚可接受好味指數😋:6/10 翻啅指數🙆🏻:5/10(如果無蟹蟹🦀🦀應該唔會再食)人均消費💰:$10-99
-----------------------
1.林 竹炭黑蒜油拉麵🍜($87)
2. 山 元祖豚骨拉麵🍜($77)

好味指數😋:6/10
翻啅指數🙆🏻:5/10(如果無蟹蟹🦀🦀應該唔會再食)
人均消費💰:$10-99
2017-02-08 654 瀏覽
一向鍾意食拉麵嘅我,發現現今好多拉麵店已經開始有轉變,包括我喜愛嘅一風堂,不過呢個轉變我覺得對本人來講係好,就好似龍亭咁樣,大約一年前我開始佢哋加多左飯,平時我只係會覺得拉麵店突然加飯上去,應該都係啲好行嘅飯,但係今日試咗呢個和牛漢堡之後令我改觀,我帶咗呢個set有蛋有湯,都係百幾蚊,而且個和牛漢堡燒得好好食,佢哋唔會燒到過晒火,食落口仲係好"林",仲有肉汁,仲有連隻蛋都整得靚過人,其實未食落口之前淨係見到個賣相都已經俾佢吸引左,另外聽店員介紹佢哋仲有個鰻魚飯聽講都好值得一試,下次我一定會再幫襯,呢間野真係值得推介!
和牛漢堡飯
和牛漢堡飯
2017-01-31 459 瀏覽
黑蒜叉燒拉麵湯底好濃好味。炸雞香脆不油膩。紫薯餅沒有過份添加糖,好喜愛。可惜叉燒薄得殘忍。($87)今日無葱失色咗。漏單,兩個小食都漏咗。(個人接受)如果會飲湯,強烈推介拉麵。如果不飲,會嫌性價比不高。小小建議,bar枱底可加掛鉤供女仕放袋。
可惜叉燒薄得殘忍。($87)
今日無葱失色咗。
漏單,兩個小食都漏咗。(個人接受)
如果會飲湯,強烈推介拉麵。
如果不飲,會嫌性價比不高。
小小建議,bar枱底可加掛鉤供女仕放袋。

• 竹炭胡麻黑蒜油拉麵
2017-01-30 416 瀏覽
年初三行完山黎食飯。諗住食我最愛嘅沾麵。一直都有幫襯開,一直都好鍾意。但係今日真係好失望。首先無咗鰹魚醬油沾麵。再者,以前有嘅免費配料蒜同辣油都無左。 今日無蔥花都唔緊要。但係叫左個黑蒜豚骨沾麵,濃味都好淡。。。肉又好少。。。又無蛋。。。體驗到一間餐廳又好食變到唔好食,真的好失望。
年初三行完山黎食飯。諗住食我最愛嘅沾麵。

一直都有幫襯開,一直都好鍾意。但係今日真係好失望。

體驗到一間餐廳又好食變到唔好食,真的好失望。
1月1號話晒一年新開始,梗係要食好嘢多謝下辛苦左一年嘅自己,其實我唔係住附近,都係咁啱踩單車先入嚟沙田,跟住之前已經聽我朋友介紹過呢間龍亭,佢話電視台都介紹過,反正附近啲鋪頭都唔係咁熟,呢間又有少少名氣就試吓啦,嗰日我大約七點鐘嚟到呢間鋪頭已經坐滿晒人,門口有幾個人排緊隊,不過可能因為呢間鋪頭太細關係座位並多我估計大約18個位左右,所以好容易坐得滿,入到去見到佢個餐牌真係有啲嚇親,佢真係好多款拉麵,都起碼超過10款,比起傳統日本拉麵舖真係多好多,不過問題就嚟啦有選擇困難症嘅我諗極都諗唔掂食咩,跟住有個店員見我諗左咁耐佢特登走過來介紹俾我,佢介紹我食個和牛拉麵,我本身又幾鍾意食牛,所以試一試,過咗幾分鐘個拉麵已經到,都算做快手,經驗話比我知食親呢啲豬骨湯拉麵一定要試吓個湯先,佢哋個煲食得出真係用豬骨煲出嚟,我試過去好多有名氣嘅鋪頭其實都係用啲味精煲出嚟,以呢間咁細拉麵店嚟講算係有心機,真係值得一讚,喺面上面嘅牛肉我偷偷地見到佢哋用火槍輕輕一燒,啱啱好好似半生熟咁,食落口覺得好香,仲有最緊要佢哋隻半熟蛋,真係整得好好食,之後我見到佢哋原來都有做定食,下次入嚟大圍都要再試一試!
1月1號話晒一年新開始
和牛拉麵
2017-01-01
和牛拉麵
2016-12-23 466 瀏覽
龍亭呢間拉麵舖已經幫襯左好幾年,喺呢度我最鍾意食佢哋嘅拉麵係因為佢哋個湯底真係真材實料,有時食緊嘢嘅時候都見到佢哋廚房有兩個好大嘅煲不斷煲緊湯,佢哋個廚房非常之細裏便嘅環境一定好熱,幫親佢哋呢幾年之間都見佢哋冇偷懶值得支持,但係今次我嚟到反而食咗佢哋嘅鰻魚飯,因為我有好幾個朋友話你個試過佢哋嘅鰻魚飯覺得好好食,仲話佢哋標榜係新鮮鰻魚燒出嚟,成個定食都係百幾蚊,以生燒鰻魚嚟講相當之抵食,因為我係尖沙咀閑閑地都要$200 ,我點左個飯之後大約等左15分鐘終於到啦,個鰻魚真係燒得好好食,啲肉燒得啱啱好仲有啲汁完全唔會話燒到乾晒, 塊皮燒得好趣,成個飯真係相當有誠意,值得再返食!
  • 鰻魚飯