2017-07-13
同事突然想請食飯,就決定lunch time去鋸扒。一去到就有位,可能因為齊人所以可以直接入座,反觀其他人就要排隊。Lunch set得3個選擇,焗雞飯、黑椒西冷扒、豬頸肉配炒飯。西冷扒都幾軟,幾易咬,不過味道普通無特別。豬頸肉有豬味,當然比街邊小食店乾爭爭d豬頸肉好得多,但個炒飯又係好普通無特別,有住家感覺(即係淡而無味)。基本上冇特色冇賣點,可能因為lunch set關係,做法同食材都係流水作業,得過且過。雖然話lunch set係全個menu最平,不過好老實,價錢都冇話去返平民價,依然算貴。所以,如果波士頓唔係恃住開業多年懶有名氣,佢提供呢種質素真係唔配呢個價。再者,亦無辦法令人一試難忘,從而再幫襯或者推介其他人幫襯。失望在於太多人多年來吹噓有幾好食,實情只有好少餐廳有能力一直keep住好質素。