2018-02-10
泰船麵真係近期最愛,香港都開左好多間,我都已經去試左唔同店家的船麵,呢間的尖沙咀店成日都排長龍所以成日都食唔到,當我一知道佢開分店而店面又大啲既時候諗都唔使諗就約人去試~當然第一件事就要試下個船麵先啦~個湯底真係好重要!泰式船麵雖然細細碗,但湯底絕對要加藥材先係最正宗,藥材味同肉類合在一起吃就是王道~呢到仲有我最愛的闊河粉食,真係好滑好好味!其實佢仲有米粉同黃麵揀,但我都係覺得闊河粉先最好味,因為香港唔係好多地方有得食。朋友叫左個撈黃麵,撈麵真係要配黃麵,因為比較有咬口亦比較爽口,如果配米粉就會太稔了。撈麵個醬汁都做得好好,豬頸肉都燒得好香脆,成件事好夾,讚!主食之後要講下啲幾出色的小食,首先係串燒,豬同雞都好柔軟,最緊要係個沙嗲醬,沙沙的好好味,係咁點~聽聞係出名既炸蝦蛋,不來係蝦肉球入面有肉碎,不過好似咸左小小…最後叫左隻雞!係全隻雞!佢成隻上我地可以用手拆變做手撕雞,好食之餘仲好好玩,雞肉燒到外脆內軟,肉汁一直在滴下,好滿足喔~
豬肉船麵
豬頸肉拌黃麵