2021-03-08
限聚令終於放寬啦,今日突然好想吃燒肉,於是馬上約了朋友去荃灣吃熱石燒肉。這裡於餐廳外就有車位,不過要double parking,裡面的座位夠寬敞,4人坐位都唔會覺得迫夾。點餐後很快便送上了,店員細心為我們講解吃法,態度良好。我地選擇了羽下牛扒200g,以及牛県燒肉海膽丼,食物未黎已經聞到附近燒牛肉香味撲鼻。仲有五選三套餐包括沙律,麵鼓湯同薯條。羽下牛扒用石燒方法將肉汁封住,以大概一成熟度放係熱岩石,我再因應自己喜歡去燒到半生熟,最後落鹽落黑椒,攪掂完成。另外有兩種醬汁選擇係紅酒牛肉汁同阿根廷青醬味道,喜歡濃味的就試紅酒汁,喜歡簡單的就試鹽燒就無錯了。裡面夠多汁!肉質相當高汁。除左石燒牛肉,仲有呢份一睇就流晒口水既丼,薄切燒牛,相信燒2-3分鐘,生熟度就剛剛好五成,口感爽滑,而且十分香口。值得一提是我最愛的海膽盛,多到不得了,新鮮不在話下,而且食落夠清甜,加上爆滿既三文魚子,仲可以用紫菜包住吃,十分鮮甜。只有簡單的配料,蔥和生雞蛋,飯及醬汁,但是超級好味,令人欲罷不能。總結而言,這家日式石燒肉店非常高質,上菜速度快,服務良好而且細心。