2021-12-17 2251 瀏覽
同朋友都好鍾意食鐵板燒,今次佢就帶我過嚟呢一間,佢話之前試過覺得幾好食,就過嚟同我試吓啦,橫掂佢做大佬,冇所謂啦佢話事😂店面嘅裝修帶有日本風味,都幾和風。我哋兩個都叫咗呢一個餐,估唔到有幾抵食,竟然包咁多嘢,價錢來講非常之合理!Chefs Special Dinner Set主廚推介套餐 $1080/pp沙律サラダSalad點完餐之後先會上沙律,沙律好清新,配以柚子醬汁,食落去非常之開胃。海膽黑松露糖心蛋雲丹とトリュフの半熟卵Soft Boiled Egg vith Truffle&Sea Urchin呢一道菜係有驚喜嘅,因為已經有少少fusion嘅感覺,佢將糖心蛋嘅蛋殼保留,切咗上面少少,切口好完整,已經睇得出有花心思,再配上海膽同埋黑松露,係西日fus嘅感覺。講返到底好唔好食,如果10分入邊我應該都會比9分,因為整體上來講每一樣食材都係好高質素,糖心蛋肯定係日本蛋,食落去嘅蛋味非常之濃郁,而且一吉落去就爆漿,另外海膽亦都好鮮甜,唯一少少扣分位就係黑松露嘅味道唔係太出。煙燻帆立貝 スモーク帆立貝Smoked Scallop非常有心思,無論擺盆上,定係食材配搭方面,因為除咗煙燻帆立貝之

店面嘅裝修帶有日本風味,都幾和風。

沙律サラダSalad

煙燻帆立貝 スモーク帆立貝Smoked Scallop

非常有心思,無論擺盆上,定係食材配搭方面,因為除咗煙燻帆立貝之外,另外佢仲會跟一個香檳啫喱,帶有微微嘅酒味,好特別。

煙燻嘅時候有用嘅菊花,所以成個飯立貝都好大浸菊花嘅味道,我就覺得幾特別都幾鍾意,同行嘅朋友就覺得菊花味太重。

活鮑魚配蟹肉海苔醬 活南アフリカ産鮑の蟹内と海苔のソース添えFresh Abalone with Crab Meat&Seaveed Sauce

想講呢一個蟹肉海苔醬實在太好食啦!活鮑魚好大隻,如圖所見係大過我隻手咁滯,配上矜貴嘅蟹肉,成個配搭都係好鮮味,新鮮嘅海鮮果然係冇得輸呀!

而旁邊擺盆嘅紅綠雞冠草,經過餐廳特別處理之後都係食得㗎!平時喺出面食嘅話,會有浸奇奇怪怪嘅味道,所以我通常都會揀走佢,呢度就冇呢一個情況啦。為餐廳嘅細心同埋用心點讚👍🏻

法國鴨肝フランス産フォアグラFrench Duck Foie Gras

食完咁多道菜之後呢一個就反而冇乜特別,不過都係好食嘅但係就冇咁驚艷啦😆😆

日本A5和牛厚燒/薄燒/西班牙黑毛豬柳
日本產A5和牛の厚燒き/薄焼き/スペイン産イペリコ豚のヒレ肉Japanese A5 Wague Beef(steak or Roll)/ Spanish Iberian Pork Loin

我哋可以自由選擇要牛定係黑毛豬,我就揀咗A5和牛厚燒,而朋友就揀咗西班牙黑毛豬。
因為我冇食到黑毛豬,所以就唔方便評論喇,講返我個牛先,厚燒厚度啱啱好,切咗做一粒嘅size,係一口就可以食得完,一咬落去,牛汁就爆發出嚟,而且牛嘅香味好重,係喺A5嘅關係,脂肪含量亦都好高,食落去簡直係又邪惡又滿足!

而旁邊嘅香煎野菜同炸蒜片都好好食,我一下就食晒,而且仲偷食埋朋友嗰啲,因為佢唔食,佢真係走寶啦哈哈😄

汁物Soup

今日係鯛魚湯,裏面仲有帶子、豆腐、蘑菇等等食材,一個湯竟然都可以有咁多料🙈

蟹肉炒飯 蟹味噌チャーハン
Crab Meat Fried Rice

去到最後呢一個飯嘅時候,基本上我已經食飽咗,俾咗朋友食,但係我都有試咗一兩啖,飯粒係吵到粒粒分明,好乾身,睇得出師傅係好犀利,好有經驗,蟹肉嘅份量亦都比我上咗咁多好多,基本上每一啖都可以食到蟹嘅鮮甜。

雪葩ヤーベットSherbet

最後嚟到甜品環節,係餐廳自製嘅sorbet,我哋就揀咗柚子味道😝食落去非常之清新,而且仲有少少柚子粒,口感一流,為呢一個晚餐畫上完美句號。

多謝朋友仔介紹,希望下次有機會可以再過嚟食😘

📍 虎鐵鐵板燒 (銅鑼灣)
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心12樓