2020-03-18 1387 瀏覽
香港人好鐘意聽到人話食素就話人地係食齋,其實齋同素係唔一樣架。齋係有宗教成份,食物唔可以含五辛。要食齋去返啲寺呀觀路就最適合,雲泉仙館既齋好食,但地點唔就腳,今次就貪方便去左粉嶺火車站隔離既蓬瀛仙館。平時白飯同粥都係自己裝,但因為疫情關係,就變左職員分好比客人,如果要添就同職員講聲。靜靜雞話你知,我地係為左個粥黎既。唔知點解食齋既地方煮既粥特別好食,煮得夠綿,仲有陣腐竹味咁。除左白粥,食齋必食既一定要數炸春卷!一碟春卷有成8條,成碟上有啲heavy,好彩有得雙拼,我地就揀左素乳豬,實行齋口唔齋心。春卷炸得恰到好處,唔會太油膩,好正。素乳豬都係啲麵筋之類既製品,un un地幾有咬口。食完啲煎炸野就食個清淡啲既炒三絲啦,話就話三絲,但其實係有N咁多種蔬菜,乜野顏色都有,營養夠哂均衡。其實仲有好多野想試,佢地啲碟頭好大,兩個人食唔到太多,咁又有藉口下次再黎喇!

白粥

乳豬拼春卷