2023-08-03
𝗢𝗩𝗢位於灣仔,以蛋奶素為主嘅素食餐廳 𝗢𝗩𝗢 𝗖𝗮𝗳𝗲,提供一系列素食選擇🌿 包括飯、意粉、甜品等。餐廳空間與 𝗢𝗩𝗢 𝗚𝗮𝗿𝗱𝗲𝗻 共通,品嚐清新健康素食菜式同時亦可感受周遭鮮花植物滿佈嘅自然空間☺️🌱🪴其實我好幾年前已經去過呢間餐廳,覺得感覺好舒服,位置喺市中心但有遠離繁囂嘅感覺🤍今次到訪係衝住推介菜式【徐伯天貝漢堡🍔👴🏻】而嚟🤣 擊破傳統漢堡包𝗵𝗲𝗮𝘃𝘆/唔健康嘅形象,徐伯天貝漢堡以天然材料製成: 天貝攪碎後加入藜麥、麵粉同調味料,再加其他蔬菜🥬🍅 我本身食開健康嘢,覺得呢個漢堡包非常清新,食完唔會覺得有負擔🤸🏻♂️ 不過冇食開素食嘅朋友可能會覺得有啲太清新🤣漢堡包可跟餐($𝟭𝟴𝟴),包括:🥗鮮果沙律 + 🥣是日餐湯 +🍢小食+🍹飲品鮮果沙律好新鮮☺️ 是日餐湯係蘑菇湯🍄 同一般蘑菇湯唔同,可能冇落𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺嘅關係,更加飲到蘑菇嘅清甜同埋有一粒粒蘑菇嘅質感,真材實料😙小食揀咗𝗢𝘃𝗢沙嗲雞串,覺得有啲乾,個人不是太識欣賞🙊飲品揀咗冷泡炭焙烏龍茶🧉另外叫咗【忌廉芝士牛肝菌扁意粉🍝 $𝟭𝟮𝟴】呢個好推介🌟👍🏻 牛肝菌好香濃,意粉𝗮𝗹 𝗱𝗲𝗻𝘁𝗲又掛汁,好正🤤仲散叫咗:🍞•是日餐湯配純素麵
漢堡包可跟餐($𝟭𝟴𝟴),包括:
🥗鮮果沙律 +
🥣是日餐湯 +
🍢小食+
🍹飲品
小食揀咗𝗢𝘃𝗢沙嗲雞串,覺得有啲乾,個人不是太識欣賞🙊
飲品揀咗冷泡炭焙烏龍茶🧉
仲散叫咗:
🍞•是日餐湯配純素麵包• $𝟰𝟴
同樣係蘑菇湯,不過配麵包仲正☺️🥖 唔講唔知係純素麵包😲👍🏻
🫖•一壺清新水果茶(熱)• $𝟲𝟴
好清甜,值得一試🧡🍊🍍
🥦•忌廉芝士西蘭花• $𝟱𝟴
超級拉芝‼️ 西蘭花如果煮得淋啲就更好
餐廳好細心會寫清楚食物含蛋奶,素食朋友可以根據個人喜好選擇😊 好欣賞餐廳開咗好幾年,質素都保持到,推介大家可以試吓💕
⋆ ⋆ ⋆ ⋆ ⋆
🐽 Overall : 7/10