2016-11-23 1591 瀏覽
金銀炒飯啲蛋炒得好滑,素蝦,粟米,蘿蔔粒材料簡單,不過令炒飯變得唔單調,兼好有穫氣,飯粒粒分明。開胃之選菠蘿咕嚕鱔,微酸帶甜既鱔(猴頭菇)非常香脆,而且又唔會粉,8分似咕嚕鱔。另外除左有菠蘿之外,仲有蘋果,紅椒,青椒,黃椒色彩繽紛。呢個素牛肉羹味道清甜,主要用左猴頭菇仿牛肉質感,而且毫無肉脂肪,最岩keep fit但想過下口癮既人飲😌仲有豆腐軟滑,湯咪適中唔會鹹。其中一款心得我心既素食小食芝麻手撕雞~點解我欣賞? 因為無論口感定視覺上都激似手撕雞,素雞撕成絲狀,非常仔細,外型已經可以以假亂真。榨菜,芝麻mix埋素雞後更加「入型入格」,調出手撕雞味道,又唔會咸,清清地,符合齋既要求。八珍豆腐用料豐富,素蝦爽滑,雜菌蘑菇香鮮白菜甜美,素食應有盡有。重要既係豆腐軟嫩入口即溶,豆腐表面金黃色既皮吸收滾燙既醬汁,香味十足。素蝦啖啖「肉」,加埋新鮮白菜同可口雜菌,送飯簡直一流。啫啫通菜唔油膩,而且嫩綠可口富香氣,又一款簡潔味美既好素菜。
其中一款心得我心既素食小食芝麻手撕雞~