2017-05-11
餅餅去試新素食menu!YEAH!今次餅餅係同家姐去,家姐係第一次去呀,佢都係素食者。今次係食lunch,因為早咗去,所以響門口影咗幾張相,發現到一張小告示,原來佢哋有聘請聽障朋友工作,餅餅喜歡良心企業,讚讚讚呀!另外要讚嘅係Menu,如果餅餅無記錯,上次佢只分素食,但今次有改進,係分純素 (葉葉圖示)、蛋奶素 (奶瓶同蛋圖示)、五辛素 (蒜頭圖示),分劃得更精細。佢哋煮素食係會用專屬素食廚具,餅餅覺得作為一間葷素餐廳,願意投資多一小部份將廚具分開,其實係對素食者嘅一份尊重。洋金菊黑杞子茶由一上檯嗰一刻,直至沖完第一杯,到飲咗一半,唔同時間,會因應裡面嘅材料變成唔同顏色,餅餅覺得好靚,好似藝術品咁樣呀!有蜜糖提供,可隨喜好加。巔峰狀態2.0上次都有飲,分為1.0、2.0、3.0三款,代表羽衣甘藍落嘅份量多少,今次選擇2.0,清清淡淡嘅味道,配濃味嘅食物好適合,但今次我覺得太冰咗啲。素牛肉炒飯本身含五辛 (有蒜頭圖示),餅餅特登測試吓餐廳對客人要求嘅處理,所以要求走蔥蒜,佢哋會落單時寫低,會盡量滿足客人要求,值得讚。材料大約有素牛肉、冬菇、黑白芝麻、翡翠苗、白飯,食完時餅餅覺得個碟都仲有
洋金菊黑杞子茶
素牛肉炒飯、羽衣甘藍煎餅、巔峰狀態、奇異籽素奶凍
巔峰狀態2.0
素牛肉炒飯
材料大約有素牛肉、冬菇、黑白芝麻、翡翠苗、白飯,食完時餅餅覺得個碟都仲有層油,就問吓用咩油煮,原來係芥花籽油。餅餅就覺得多油咗啲,但味道係好食嘅,唔太濃。
韓蔘素雞湯
個湯上檯有火爐暖住,唔怕放得耐會變凍,一個細心嘅安排。
餅餅以為係鹹湯嚟,飲第一啖先發現係甜嘅,但係係蔗汁嘅清甜味,但就好甜好甜,跟住就問家姐係咪好甜,佢話唔係呀,啱啱好喎,跟住餅餅就諗起,係播,啱啱做完7日Detox,味蕾進行咗調正,所以味覺唔同咗。因為甜,所以八八卦卦嘅餅餅又問waitress啲甜味係咩嚟,原來係竹蔗茅根。
湯底材料有人蔘、紅棗、杞子、淮山、竹蔗茅根等,而素雞係油豆腐皮、糯米飯、栗子、紅棗等,外面用長條牛蒡片綁住,味道好特別,好好食。
羽衣甘藍煎餅
材料有羽衣甘藍、杞子等,味道清淡但就油咗啲,食完個碟有層油。
奇異籽素奶凍
好食,奶凍甜度適中,味道似食椰汁糕,只係士多啤梨醬甜咗少少,可能芝麻味會仲香啲添喔!
材料有奇異籽、素奶、士多啤梨醬等,面頭放咗2片乾玫瑰花瓣點綴,賣相幾靚呀!