2014-12-08 879 瀏覽
下午6.30未到開始等位, 都等到7點先有枱, 一來呢間真係人多, 二來我地又+10人, 要拼枱先有.服務:年青服務團隊, 積極.  主動添茶, 落單.環境:Bistro式上海菜  (海派掛?)+10人都拼到梳化枱, 算係好幫手 (雖然等左好耐...本人最怕人多食飯又要成班人企响度等...不設訂位服務)食物:茶介6@, 杯茶唔錯.  今餐飯重點係普通家庭聚餐, 忌三高, 謝絶蟹粉旦黃.  由於唔太清楚翔龍的撚手小菜, 所以都係隨意點, 最緊要食餵飽一眾長者.冷盤:只點了一碟雞絲粉皮.  合格主菜:糟溜魚片 - 雖然碟頭唔大, 但呢味菜好食葱爆牛肉 - 牛肉勁唔得, 極强發粉味  銀芽炒鱔糊 - 正常, 用來夾銀絲卷一流咸肉百頁津白- 個上湯好味京葱肉絲叉子-可以, 切成4份的叉子, 有一件賣唔出紅燒肉x百頁結 - 個獻汁好咸面/飯/點心:叫左面, 2個飯, 小籠包, 湯年糕 湯面唔錯, 面軟靭度剛好, 湯味道濃.  本人偏愛嫰雞煨面.小籠包, 正常啦, 都係趁熱食先好食.佢炒飯個份量望落真係好細, 不過又確實不能夠跟酒樓D炒飯大大碟比較砂鍋雲吞雞 - 好整體上, 碟頭比較細碟, 人多的

服務:
年青服務團隊, 積極.  主動添茶, 落單.

環境:
Bistro式上海菜  (海派掛?)
+10人都拼到梳化枱, 算係好幫手

食物:

冷盤:
只點了一碟雞絲粉皮.  合格

主菜:
糟溜魚片 - 雖然碟頭唔大, 但呢味菜好食

葱爆牛肉 - 牛肉勁唔得, 極强發粉味

銀芽炒鱔糊 - 正常, 用來夾銀絲卷一流
咸肉百頁津白- 個上湯好味
京葱肉絲叉子-可以, 切成4份的叉子, 有一件賣唔出
紅燒肉x百頁結 - 個獻汁好咸

面/飯/點心:
叫左面, 2個飯, 小籠包, 湯年糕

小籠包, 正常啦, 都係趁熱食先好食.

砂鍋雲吞雞 - 好

整體上, 碟頭比較細碟, 人多的話, 真係要點多D.
小菜需要等候時間較長, 面食很快做好.  另一特別地方是每碟小菜有廚師編号, 莫非每個廚都有定KPI?

總結:
同行人的覺得唔錯, 價錢合理.

本人, 一般, 較喜歡湯面, 小菜正常, 冇話唔好食, 家常菜.
只是因為不設訂位而要等好耐位已經扣到由零分開始計番上去.

不過, 能夠有人肯等位, 又滿座, 總有值得再次惠顧的原因及價值.

送兩張午市折扣咭, 多謝.

紅燒肉+百頁
2014-12-07
30 分鐘 (堂食)