餐廳: 香江花月 (荃灣廣場)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
平時喺IG同Openrice都已經見到好多人介紹呢間火鍋店 睇落啲野食好靚好豪華 所以今日嚟咗荃灣廣場店一探究竟✨️日本牛乳玫瑰鍋 $168湯底中間有一個牛乳整嘅玫瑰🌹下面用木瓜托住 職員會等食客影完相之後嚟幫手整溶朵玫瑰同將木瓜切塊牛乳湯飲落好香滑 但打邊爐配埋牛肉嚟講就唔算好出味 主要都係靠點醬料先有味 而且一邊碌一邊會有好多湯嘅雜質浮面 成餐飯都撈起咗三四碗嘅雜質 所以都影響整體嘅用餐體驗🫣✨️香江拼 $798- 安格斯肥牛- 牛白肉- 牛柳粒- 手切肥牛- 牛心頂- 牛小腿- 牛脷- 黑柏葉呢個牛肉set用環形圍住火鍋 一上菜賣相擺盤甚有氣派🐮職員亦都比咗個QR code我地 介紹每一款食材同埋烹煮時間 有啲食材碌3秒即可 有啲食材(例如安格斯肥牛同手切肥牛) 就要碌2分半鐘 假如跟足建議時間去煮 牛肉多數都偏老 同埋成餐飯真係等多過食😅食材質素方面 雖然擺盤上用唔同嘅花草蔬菜襯托 但仔細一睇 整體食材色澤暗淡 肥牛油脂完全稱唔上豐富平均 手切肥牛更加似係機器切嘅雪藏牛肉 碌完後牛肉亦都大幅縮水 牛肉口感同新鮮度甚至可以話係比唔上連鎖日式火鍋放題 令人失望✨️七色丸 $98用木造層架

✨️日本牛乳玫瑰鍋 $168

- 牛小腿
- 牛脷
- 黑柏葉

✨️七色丸 $98
用木造層架作為擺盤嘅七色丸亦都同香江拼一樣 賣相相當吸引🌈七色丸實為七種唔口味墨魚滑 食落口感中規中矩 彈性略嫌唔夠 而部份口味嘅香料亦蓋過墨魚滑嘅鮮味 例如紅咖哩同青咖喱 香茅味重而色澤鮮豔 烹煮後嘅賣相同味道都同想象中頗大出入 而我本人就唔太鍾意呢種創新 有少少破壞咗食材原有嘅味道

✨️娃娃菜 $48
娃娃菜竟然係成餐飯嘅MVP 菜嘅份量唔少 大概有半磅左右 娃娃菜睇落翠綠新鮮 吸埋牛乳鍋湯底 食落十分鮮甜多汁🥬

總結:
餐廳裝修高貴華麗 座位闊落 店員服務亦都就到 食材賣相吸引 可以話係專為打卡而設 但我認為食物質素係一間餐廳最重要嘅地方 成個用餐體驗十分麻麻 而呢個價錢絕對唔值咁嘅質素 實在令人大失所望🙃
香江拼
日本牛乳玫瑰鍋