難得過海到大坑生日staycation,天色漸暗,係時候出動搵晚餐既好去處。沿路好多鋪頭都休息了,但行到書局街附近,發現轉角有間著左燈既店,出於好奇,就行去望下。店員招攬話裡面都有二人枱,最重要冷氣開放,涼爽晒!店內頗狹小,雪櫃、爐頭等都係附近,感覺好有家庭感覺。同店名完全無關係既泰菜、上海菜,仲有熱狗,果然夠fusion!夏日炎炎都係鍾情泰菜,叫左冬蔭功湯、炸蝦餅、辣椒膏炒蟶子、蒜蓉包,及Pad Thai。冬蔭功湯夠辣,材料豐富。辣椒膏炒蟶子係出乎意外咁好食,個醬汁係甜辣味,蟶子食得出係新鮮野,淨低既汁用蒜蓉包點黎食,超完美既組合。香口既炸蝦餅夠飽滿,有去飲宴食炸蟹鉗既感覺。Pad thai反而無想像中咁帶甜,但仍然食到羅望子醬既酸味,好開胃,炒得唔油夠鑊氣。食左咁多辣野都嗌左龍眼冰同梳打水清清喉嚨,已經太飽了,但係個餐牌仲有太多野想試啊,點算!?

冬蔭功湯夠辣,材料豐富。

香口既炸蝦餅夠飽滿,有去飲宴食炸蟹鉗既感覺。

2022-05-26
  • 蒜蓉包