家庭式上海X泰國菜,fusion菜有創意又好食,穩陣媽媽級好味🫶🏻・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🌭 新型熱狗 HK$36・味道:烘底包配酸瓜醬熱狗,鹹鹹酸酸咁,又幾夾幾好食喎!・口感:外脆內軟包底,酸瓜醬爽口,脆皮腸,掂。🍳 蠔仔炒蛋 HK$76・味道:好多蠔仔粒,唔腥,炒蛋嫩滑,底下仲有芽菜,惹味好食。・口感:飽滿蠔仔,同蛋比例1:1咁多,yum。🥟 水餃 8粒 HK$40・味道:上海式巨大菜肉餃配醋,家常味~・口感:好大粒XD🥬 豬肉生菜包 HK$76・味道: 就係平時食嘅泰式好西,豬肉粒辣辣地幾惹味,菜都新鮮,想像到嘅好味。・口感:份量幾多~🍛 蝦膏炒飯 HK$65・味道:以為會好鹹,點知係甜甜鹹鹹嘅炒飯,香口,加埋肉鬆,一級棒!・口感:飯粒乾身,粒粒都好飽滿,甜豉油包裹每一粒飯粒,好食。🥦 炒Suki HK$64・味道:其實係冬蔭功湯炒菜,酸辣平衡做得好好,不錯吃~・口感:菜新鮮夾爽口~🍹 蜜糖海底椰 HK$20・味道:冇料的,但飲得出微甜蜜糖同海底椰嘅味,暖胃~・口感:幾潤喉,順口輕身。・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:唔

🌭 新型熱狗 HK$36
・味道:烘底包配酸瓜醬熱狗,鹹鹹酸酸咁,又幾夾幾好食喎!
・口感:外脆內軟包底,酸瓜醬爽口,脆皮腸,掂。
新型熱狗

🍳 蠔仔炒蛋 HK$76
・口感:飽滿蠔仔,同蛋比例1:1咁多,yum。
蠔仔炒蛋

🥟 水餃 8粒 HK$40
・味道:上海式巨大菜肉餃配醋,家常味~
・口感:好大粒XD
水餃

🥬 豬肉生菜包 HK$76
・口感:份量幾多~
豬肉生菜包

🍛 蝦膏炒飯 HK$65
蝦膏炒飯

🥦 炒Suki HK$64
・味道:其實係冬蔭功湯炒菜,酸辣平衡做得好好,不錯吃~
・口感:菜新鮮夾爽口~
炒Suki

🍹 蜜糖海底椰 HK$20
・味道:冇料的,但飲得出微甜蜜糖同海底椰嘅味,暖胃~
・口感:幾潤喉,順口輕身。
蜜糖海底椰

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:唔係上海菜X泰國菜,係一間餐廳有晒上海同泰國菜,兩樣都穩陣好食,掂!

2024-03-07
新型熱狗
蠔仔炒蛋
蝦膏炒飯
炒Suki
蜜糖海底椰
2023-10-08 919 瀏覽
無法歸類嘅一間餐廳主打上海同泰國菜?🤣食左太多野開始失憶LOL推介叫荀殼魚🌟🌟🌟肉好嫩,皮炸到好脆但唔油🤩糖醋骨🌟:唔算好糖醋但肉好腍+個人偏愛豬頸肉蒜蓉包唔建議賽螃蟹:蛋白好老😟你喜冬蔭功蟶子炒suki好多野想叫都無(已經早1日講定)😢最安全就早1個禮拜講定
無法歸類嘅一間餐廳
主打上海同泰國菜?🤣
食左太多野開始失憶LOL

推介叫
荀殼魚🌟🌟🌟肉好嫩,皮炸到好脆但唔油🤩
糖醋骨🌟:唔算好糖醋但肉好腍+個人偏愛

最安全就早1個禮拜講定
  • 荀殼魚
  • 糖醋骨
2023-07-29 998 瀏覽
有人推介,所以今日嚟試吓,六點左右到,即刻有位。凍檸多加Gin $27,未加Gin 冇乜特別,加左Gin 之後,真係完全吾同,好飲。新型熱狗$36,個包烘到脆脆地,酸瓜醬甜甜酸酸,加左芥辣,好味,今餐最好食系佢。水餃8 粒$40,個餡多菜少肉,好有家嘅感覺。燒豬頸肉$62,好香口要趁熱食,但肉質有點難咬,而且份量不多。豬膶生菜包$80,豬膶炒得比較硬身,而且碎濕濕,加上有啲肉碎,都惹味嘅,但係亦都份量比較細。越式春卷金邊湯粉$37,春卷好脆,但個金邊粉湯底完全冇味,真係吾建議叫。埋單$282/2位。
有人推介,所以今日嚟試吓,六點左右到,即刻有位。
水餃8 粒$40,個餡多菜少肉,好有家嘅感覺。
埋單$282/2位。
2023-07-29
NEW YORK CLUB 地方雖小五藏俱全。以大排檔形式經營,好有地道風味。老闆仲好細心,有幾碟小菜幫我哋以人頭計份量,包保去到每一位朋友仔都食到☺️✧ 凍檸多 $26 🍸原諒小妹妹見識淺薄,真係未飲過青檸溝益力多加梳打水。一開始建議唔好加酒飲,試左原味先。再加埋適量Dry Gin,味道係出奇地夾❗️係必飲之選❗️(偷偷話你知,Dry Gin 係任加㗎🥃)✧ 燻魚 $48 🐟睇落就冇咩特別,食落就知出事,真係好好味。。。🥹 外面小小脆皮帶點蜜糖嘅甜,肉質一啲都唔乾,仲好有魚🐟味添。✧ 燒豬頸肉 $48 🐷可以話係世一豬頸肉,爽口彈牙,香口又惹味😋。再配上自家製泰式酸辣蘸汁,真係好有風味。 如果厚切多少少,咁就真係冇得彈。👍🏻✧ 蝦餅 $42 🦐新鮮炸起嘅蝦餅好燙口,最好等一陣先食😅。外脆內軟,Q彈口感又有鮮味,再配埋甜辣醬一齊食,真係好難抗拒!✧ 生蝦刺身 $72 🦐每隻生蝦都配上一片生蒜頭同小粒辣椒,帶到新鮮同清爽嘅味道。配埋個青汁一齊食,真係好fresh! 係差在啲生菜底唔夠多,用個小盤上更方便。😽✧ 紅燒元蹄 $388 🐷今日重頭戲係呢碟紅。燒。元。蹄‼️食得出師傅真係用咗好多功夫🥹🥹

✧ 凍檸多 $26 🍸

✧ 燻魚 $48 🐟

✧ 燒豬頸肉 $48 🐷

✧ 蝦餅 $42 🦐

✧ 生蝦刺身 $72 🦐

✧ 紅燒元蹄 $388 🐷
今日重頭戲係呢碟紅。燒。元。蹄‼️食得出師傅真係用咗好多功夫🥹🥹,花左好多有心神去做,因為真係好juicy!

每一嚿元蹄都好入味同上色。完美做到汁濃、味厚、油多、糖重和色艷,大甜大鹹,食完仲要唔口乾,非常適合重口味嘅朋友😉。

✧ 蠔仔炒蛋 $74 🦪🥚
同一般嘅蠔餅唔同,佢冇加粉漿所以口感係好fluffy🥰我個人鍾意食呢種口感多啲😽 蛋漿偏甜都有少少日式玉子燒嘅味道~

✧ 冬陰公(大) $90 🥘
整體個味都算唔錯,如果可以再辣少少,會更加惹味🙂。成個冬陰公都好足料,夠哂5-6 人飲。

✧ 炒Suki $64 🥬
個名好有特色😂,其實係炒時蔬配粉絲。成碟菜炒得都唔油,辣辣哋都幾好味,又唔鹹🙌🏻。不過菜切得太細,有點太散嘅感覺,影響到少少🤏🏻🤏🏻口感。

✧ 泰式辣椒膏炒蟶子 (時價 )🌶️
呢度食到嘅炒蟶子好肥美🥹大大條肥嘟嘟!泰式辣椒膏偏甜又帶辣🌶️好惹味💦好啱愛嚟撈飯!不過我哋食得真係好飽,所以冇加飯~

✧ 蒜蓉包配咖喱汁 $22 🥘🥖
蒜蓉包唔係好夠蒜蓉味,可以再重口味啲hehe👅。不過,外脆內軟嘅Baguette,又係好難抵擋。重點係一定要加配咖喱汁,好重椰香味,又有少少辣沖擊下味蕾。

✧ 新型藍莓芝士蛋糕 $36 🧀🫐
New York cheesecake 真係又愛又恨❗️濃重奶香味,甜膩中帶點芝士鹹鮮。望上去同食落去都屬於厚實,只係略嫌餅底唔夠牛油香😬
………………………………………………….
味道: ●●●●●
服務: ●●●●○
環境: ●●●○○
價錢: ●●●●○
回頭: 𝙮𝙚𝙨 .ᐟ.ᐟ 𝙮𝙚𝙨 .ᐟ.ᐟ 𝙮𝙚𝙨 .ᐟ.ᐟ
2023-04-04
2023-05-02 890 瀏覽
餐廳名同美國有關,但係食物一啲都冇關係😂原來係食上海同泰國嘢🤓唔好睇落餐廳裝修好簡陋,用上最舊式的摺檯和膠凳,食物真係一流!三個炒飯都非常有鑊氣,飯粒炒到粒粒分明,非常惹味,不過辣椒炒飯唔算辣,下次可以再辣啲☝🏻老闆仲要好好請咗一嚿豬手俾我哋食,真係超入味!下次必定你試吓其他小菜!▪️蝦膏炒飯 $62▪️豬頸肉炒飯 $62▪️香葉肉碎辣椒炒飯 $62♡好味指數 🌕🌕🌕🌗🌑✔︎性價比🌕🌕🌕🌗🌑✔︎環境服務🌕🌕🌑🌑🌑✔︎打卡指數🌕🌕🌑🌑🌑✔︎推介指數🌕🌕🌕🌗🌑✔︎回頭指數 🌕🌕🌕🌗🌑
▪️蝦膏炒飯 $62

✔︎環境服務🌕🌕🌑🌑🌑
✔︎打卡指數🌕🌕🌑🌑🌑
✔︎推介指數🌕🌕🌕🌗🌑
✔︎回頭指數 🌕🌕🌕🌗🌑
每一次嚟到大坑嘅呢間小店,就會感到非常親切。老闆平易近人、和藹可親,招待客人不遺餘力,食物質素非常高,價錢亦相當實惠,每次都有重賓至如歸嘅感覺,當中亦不失人情味及屋企食飯嘅溫暖。你可以跟着Menu點菜,亦可以叫老闆推介你當日嘅菜式,人手不是非常足夠,卻是捧着飽暖的肚子離開,滿足的是人生溫暖以及家常小菜。個人會特別推薦上海料理,每一道上海料理也非常傳統,做出來的味道是剛剛好,不多也不少,我最喜愛的是糖醋排骨,水煮牛肉的味道也是香辣可口,配料更是吃得非常起勁!蒜蓉包及熱狗也是這裏的招牌菜式,相信曾經來過的人再回來也會點完再點,當中的滋味肯定是來過的便更清楚✨🫶🏻
每一次嚟到大坑嘅呢間小店,就會感到非常親切。

糖醋排骨
燒鴨
蟹肉菜
  • 熱狗
2023-04-06 518 瀏覽
老闆好好人多年來再踏足一次大坑搵食,今次食lunch,嚟倒lee間完全唔起眼嘅食店。雖然裝修簡陋,但食物出名夠鑊氣。一坐低,老闆俾個餐牌選擇。見餐牌上有幾款打左⭐⭐ 以為係出名啦,點知老闆話係印刷時印刷相商幫佢加上去,佢都唔清楚🤣🤣🤣 因為lunch 關係,我地都係叫幾個炒飯香辣肉碎炒飯 + 豬頸肉炒飯 + 蝦醬炒飯3款炒飯同一色tone,睇得出係用豉油炒,幾香口,可惜香辣肉碎唔夠辣, 豬頸肉無乜特別, 只係個蝦醬炒飯比較出色lunch 飯送野飲 $62 都幾抵食老闆仲特意送咗兩嚿豬手畀我哋試佢話呢度豬手最出名,下次夜晚嚟一定試
老闆好好人

因為lunch 關係,我地都係叫幾個炒飯

香辣肉碎炒飯 + 豬頸肉炒飯 + 蝦醬炒飯

lunch 飯送野飲 $62 都幾抵食

2023-03-03 554 瀏覽
呢間係一間好神奇既存在,有無諗過一間餐廳可以同時有上海菜,泰菜仲有西餐,地痞路線得嚟深得街坊既心~仲要價錢超級實惠!不得了店主一家人走家庭式經營但完全唔會 hea, 一嚟會介紹今日有啲乜 special 海鮮,去嗰日有花甲又有扇貝,雖然價錢好抵得兩個人就唯有割愛叫一樣啦🥴 貝貝勁大隻又厚肉蒸得啱啱好,加埋啲粉絲一流!蠔仔煎蛋有鑊氣,蠔仔雖小但鮮美混合濕潤既蛋同埋伴碟既芽菜~好食NY Club 既炒 suki 都係每次必食,將雜菜加雞蛋入粉絲同埋酸辣醬一起濕炒,非常惹味完全唔覺得齋生蝦正常口味,夠爽身。幾鍾意佢個汁有啲薄荷(I think)嘅味道,比平時嘅味道再清新啲上海菜叫咗水餃,實的的很足料,肉菜比例好,我醜醜但我很温柔咁,真係有住家 feel ,個皮唔係薄但呢款先似正宗嘅上海家常菜 feel 😂 上海d媽媽整嘅皮仲厚過佢哋綜括:又平又抵食

綜括:又平又抵食
2023-03-01
  • 炒  Suki
2023-02-14 421 瀏覽
New York Club是大坑書局街的一間簡陋餐廳,沒有華麗裝修,用上最舊式的摺檯膠櫈,但卻是一眾街坊的心水之選。多年前一直都多次到訪這間餐廳,直至疫情爆發,今日再訪已經是3年後,餐牌沒有變,食物水準亦一如已往,最開心見到婆婆仍然身體健康,在店舖幫手招呼客人🙂今晚二人行食飯,點了泰式生蝦,豬潤生菜包,獅子頭,胡椒炒蟹。泰式生蝦有4大隻,新鮮爽口,配上生蒜,沾上辣汁,正正正!豬膶生菜包喺店內名物,餐牌上寫着需要預早預訂,好彩我哋早到還可以點,晚一點都會售罄。特別一提,佢係用咗糯米磨粒一齊炒,令到口感豐富,亦都係正宗嘅泰式做法。豬膶炒得剛剛好,配上爽脆嘅生菜非常好味。獅子頭係婆婆嘅上海拿手小菜,一咬下去,肉汁爆出,口感軟滑,比起外間嘅上海店舖出色得多。主角胡椒炒蟹分量十足,用大鐵盆上菜非常有風味。比起肉蟹,這道菜嘅配料先係主角,一串串嘅青胡椒配上炸蒜紅蔥頭粒,非常惹味。師傅特別提醒我哋要將配料打包返屋企,加入牛肉再返炒又係一道風味十足嘅家常小菜。最後不得不提去店舖嘅特別服務 - 每張枱上都放有枝Gordon’s Dry Gin,我哋點咗椰青溝了大概一蓋子Gin,非常好飲,大家嚟到一定要試

泰式生蝦有4大隻,新鮮爽口,配上生蒜,沾上辣汁,正正正!

最後不得不提去店舖嘅特別服務 - 每張枱上都放有枝Gordon’s Dry Gin,我哋點咗椰青溝了大概一蓋子Gin,非常好飲,大家嚟到一定要試下!師傅話無論咩飲品加一啲Gin落去都會非常好飲😆
泰式生蝦
獅子頭
豬膶生菜包
胡椒炒蟹
2022-11-11 874 瀏覽
住咗大坑咁耐,竟然冇介紹過呢間小店,一開始聽New York-club呢個,一定會認為一啲格局好高嘅餐廳,但係完全相反,完全係一間好噏耷餐廳,但係入邊食嘅嘢完全係非你所想,基本上係同紐約冇關係嘅,佢哋最出名嘅就係元蹄,基本都係要幾日之前預訂,開party一流。順水題外話介紹一下。嗰日食咗個好出名嘅黃薑炒飯,拼豬頸肉。豬頸肉都燒得好Juice,無過火嘅情況,另外再加多個香葉肉碎炒飯,炒得好入味,佢哋最出色嘅就係粒粒米都分得開,啲飯底好靚好干身,係其中一間最出色嘅炒飯呀。大家嚟到大坑唔可以錯過!
2022-11-07 514 瀏覽
唔好以為叫 NY Club 就等於食西餐,呢度有好多好味嘅中菜,佢哋嘅黃薑飯真係一流,入秋食暖笠笠🙌🏻 大坑街坊一定識去食!🍖燒豬頸肉($48)正常發揮,邊邊有啲脆,入口唔乾,個汁幾有泰國風味🍚黃薑飯($30)推介👍🏻 完全冇平時食薑好辣嘅感覺,每一啖都有黃薑味同埋油香,鹹鹹哋,有一條條薑絲,增加爽脆口感,相信大家一試便會愛上😍🌿香葉肉碎辣椒炒飯($60)同平時泰國餐廳食嘅有少少唔一樣,似係生抽老抽+蠔油糖炒飯,但鑊氣十足,食到香葉味道;炒飯唔會太濕,每一粒都沾到醬汁😌 可以!

🍖燒豬頸肉($48)
正常發揮,邊邊有啲脆,入口唔乾,個汁幾有泰國風味

🍚黃薑飯($30)

🌿香葉肉碎辣椒炒飯($60)

2022-11-07
2022-09-04 738 瀏覽
讀書就開始食的小店,其實老闆話佢都唔想咁多人知呢間鋪,因為得佢一對手,太多人佢都應付唔到。但有時又真係少人到一日得一千蚊生意,守業守得有啲辛苦。嚟得嘅基本都係熟客,呢到冇裝修,冇景,唔浪漫,唯有足料的美食。🍹凍檸多次次嚟親老闆都叫我地飲凍檸多,因為出面係飲唔到。原支益力多加青檸,配上整支泰象梳打,清新解渴。老闆仲建議我地加啲Gin落去變Cocktail(免費,自己鍾意就落),青檸香氣一下變得好突出,外面真係飲唔到。🍲冬蔭功(細)兩個人分到兩細碗,其實老闆係咁勸我地唔好飲啦,因為冬蔭公到到都係差唔多,佢想我地食多啲佢獨有的菜式,不過因為我真係好鍾意飲冬蔭功,所以係都要叫。味道比我想像中淡,傳統冬蔭功其實會偏鹹偏濃,因為泰國人其實係拎嚟拌飯食。呢到調味較輕手,對我而言唔夠重味。🥗豬膶生菜包餐牌寫要預訂,為食的關係都膽粗粗問老闆有冇得食啦!點知真係有!呢到嘅生菜包一向都好出色,調味好到位,係我食過最好食的生菜包。豬膶生菜包係大量豬膶配上少量肉碎炒成,味道鹹、甜、酸,好開胃。🍤蝦多士呢啲先係蝦多士!成cm厚的蝦膠,彈牙冇多餘添加。炸得金黃鬆脆唔會界口,坊間有啲蝦多士整到海鮮卷咁,食到谷鬼氣!呢

🍹凍檸多

🍲冬蔭功(細)

🥗豬膶生菜包

🍤蝦多士
呢啲先係蝦多士!成cm厚的蝦膠,彈牙冇多餘添加。炸得金黃鬆脆唔會界口,坊間有啲蝦多士整到海鮮卷咁,食到谷鬼氣!呢啲先係蝦多士呀大佬!

其實另外仲食左豬頸肉同芝士蛋糕,不過New York Club是一間令人好易唔記得要相機食先的店,今次已經影多左。

老闆,你啲嘢真係好好食,我希望再下一個十年,你都可以繼續煮。
難得過海到大坑生日staycation,天色漸暗,係時候出動搵晚餐既好去處。沿路好多鋪頭都休息了,但行到書局街附近,發現轉角有間著左燈既店,出於好奇,就行去望下。店員招攬話裡面都有二人枱,最重要冷氣開放,涼爽晒!店內頗狹小,雪櫃、爐頭等都係附近,感覺好有家庭感覺。同店名完全無關係既泰菜、上海菜,仲有熱狗,果然夠fusion!夏日炎炎都係鍾情泰菜,叫左冬蔭功湯、炸蝦餅、辣椒膏炒蟶子、蒜蓉包,及Pad Thai。冬蔭功湯夠辣,材料豐富。辣椒膏炒蟶子係出乎意外咁好食,個醬汁係甜辣味,蟶子食得出係新鮮野,淨低既汁用蒜蓉包點黎食,超完美既組合。香口既炸蝦餅夠飽滿,有去飲宴食炸蟹鉗既感覺。Pad thai反而無想像中咁帶甜,但仍然食到羅望子醬既酸味,好開胃,炒得唔油夠鑊氣。食左咁多辣野都嗌左龍眼冰同梳打水清清喉嚨,已經太飽了,但係個餐牌仲有太多野想試啊,點算!?

冬蔭功湯夠辣,材料豐富。

香口既炸蝦餅夠飽滿,有去飲宴食炸蟹鉗既感覺。

2022-05-26
2022-04-03 925 瀏覽
屋苑鄰居介紹大坑呢間隱世泰國小店,今日終於有機會夾單一齊叫外賣。屋企人都大讚好食過九龍城嘅泰菜。「蒜蓉包」放焗爐200度加熱3-5分鐘,見邊有少少燶,牛油都溶入麵包內,好香脆,大人小朋友都like「菠蘿炒飯」份量足.加入肉鬆.提子乾.味道唔錯「冬蔭功湯」味道好濃郁,酸同辣嘅比例恰當,好正「青咖哩雞」少少辣,椰香味,雞肉夠嫩,撈飯好味「炸蝦餅」外皮香脆,好香蝦味,加埋個甜酸醬「Pad Thai」甜甜酸酸好醒胃,金邊粉唔會太淋「泰式鳳爪」無骨鳳爪.唔會太辣,開胃之選「濕炒豬頸肉金邊粉」貼心將湯同金邊粉分開擺放,豬頸肉爽口又大片
屋苑鄰居介紹大坑呢間隱世泰國小店,
今日終於有機會夾單一齊叫外賣。
屋企人都大讚好食過九龍城嘅泰菜。

「蒜蓉包」

「菠蘿炒飯」

份量足.加入肉鬆.提子乾.味道唔錯

「冬蔭功湯」

味道好濃郁,酸同辣嘅比例恰當,好正

「青咖哩雞」

少少辣,椰香味,雞肉夠嫩,撈飯好味

「炸蝦餅」

外皮香脆,好香蝦味,加埋個甜酸醬

「Pad Thai」

甜甜酸酸好醒胃,金邊粉唔會太淋

「泰式鳳爪」

無骨鳳爪.唔會太辣,開胃之選

「濕炒豬頸肉金邊粉」

貼心將湯同金邊粉分開擺放,豬頸肉爽口又大片
2022-04-03
外賣送餐
  • 冬蔭功湯
2021-11-22 966 瀏覽
💛大坑都好多選擇,但呢間行到尾,貌似好霉既舖頭係有好多好野食🤤嗌左一碟乾炒豬頸肉河,通菜,咖哩蟹(一隻),蒜蓉包(撈咖哩汁),椰青,仲有最特別亦最估唔到既藍莓芝士蛋糕!首先因為所有野都係即嗌即整,所以全部都夠熱夠香;豬頸肉大推!夠爽口而且好味!咖喱蟹即劏,真係成盤上,鮮而且入味!蒜蓉包就係佢地介紹撈埋咖哩汁,完全無哂😆椰青即劈😛無得輸了最後係…一定要食既藍莓芝士蛋糕,佢地話子華神都會黎食!!真係好香,完全估唔到!
首先因為所有野都係即嗌即整,所以全部都夠熱夠香;
豬頸肉大推!夠爽口而且好味!
椰青即劈😛無得輸了
  • 藍莓芝士蛋糕