2021-03-02 2716 瀏覽
原本想去旺角女人街標記打冷,但門口排哂長龍,去攞位,又唔俾飛仔,感覺唔多對路,於是轉場揸車落紅磡新忠記.一去到櫈都未坐熱,女友已經㨂定食咩,炸蠔餅,鵝腸併豬大腸,啫啫滑雞煲.okay, 唔洗我粗心,真乖! (緊係啦! 係你埋單架! 傻仔!)炸蠔餅極速上枱,咬落蠔仔份量不少,重點,外層口感超脆!無得輸.食食吓突然間聽到身后咋咋聲由遠至近,先知道原來係我地點嘅滑雞煲, 從無預期個滑雞煲會發出咋咋聲,(因為經常食咩咩煲都係無哩聲氣, 習慣了) 所以..... 未食齋聽聲,已經加分啦!滑雞煲亦恰如其分,雞肉嫩滑,食落無渣,連d配料蔥頭都好好味.鵝腸超多膏,多得不成比例!中意食膏必開心,可惜我唔食膏!而鵝腸亦爽口.至於豬腸側軟同諗,滿意!有D潮州打冷店,提供嘅辣油辣味少香味重,新忠記嘅辣油又香又辣,豬腸點辣油辣到我跳舞,放心我唔係老!當然..... 全因我唔食得辣啫!不論旺角標記又好, 新忠記又好, 全因為一款菜而去, 就係獅蚶!今次嘅獅蚶,調味重手咗D,蓋過咗獅蚶嘅鮮甜味,但口感保持鮮嫩.埋單時本應找四蚊,但老闆娘話新年唔好意頭,找多一蚊!老闆娘真細心!一讚!食飽就揸電單車歸家, 未開車女友已

雞煲亦恰如其分,雞肉嫩滑,食落無渣,連d配料蔥頭都好好味.

當然..... 全因我唔食得辣啫!

食飽就揸電單車歸家, 未開車女友已經溫馨提示攞定隧道費, 為我粗心, 真乖! (緊係啦! 係你俾錢架! 傻仔!)

• 啫啫滑雞煲
  • 炸蠔仔餅