2019-01-16 258 瀏覽
平日openrice都淨係睇唔會寫食評,究竟有幾負先可以逼使我特登開個acc去寫?本身間野新開諗住試下,晏晝經過見到都有人排隊,menu都無睇過就衝咗入嚟。一打開menu睇,死,伏伏地,間野食台灣野但係又有刺身又有火鍋食。即刻打開openrice睇下人哋啲comment,好努力揀啲人哋覺得ok嘅野。嗌咗4樣野,跟上菜次序:1)牛肉麵竟然係最先嚟嘅,反而小食最遲。牛肉好韌又硬,條菜咬落去生生地嘅,湯同麵一般。最後我無食晒淨係食晒啲麵,因為牛肉真係好硬好"鞋" 。個心即刻諗起小王牛肉麵,一比之下好後悔點解唔入黃埔食佢而揀呢間呢。2)鹵水拼盤揀咗大腸,豬耳,腩肉呢個最正常,有咸味,但係離好味係有距離。3)蚵仔煎成碟唔知有冇4隻蚵仔。全部都係綠色。4)蒜泥白肉呢個最失望!我平日好鍾意食呢個,去好多餐廳都會嗌,同埋好難唔好食。個樣好presentable,砌得幾靚,好似座山咁上面有啲菜。舊肉。有好多舊都係有1/5係軟骨。厚厚地嘅肉但係咬落去係完全無味,似係無醃又白烚咁,個蒜泥係一啲都唔辣嘅!正常蒜蓉唔多唔少都會有少少辣味,食完個口仲會成陣蒜頭味,但係呢個係一啲都無,似係上面舖住啲可以一樽樽買嘅蒜

嗌咗4樣野,跟上菜次序:

1)牛肉麵
竟然係最先嚟嘅,反而小食最遲。

2)鹵水拼盤
揀咗大腸,豬耳,腩肉
呢個最正常,有咸味,但係離好味係有距離。

3)蚵仔煎
成碟唔知有冇4隻蚵仔。全部都係綠色。

4)蒜泥白肉
舊肉。有好多舊都係有1/5係軟骨。厚厚地嘅肉但係咬落去係完全無味,似係無醃又白烚咁,個蒜泥係一啲都唔辣嘅!正常蒜蓉唔多唔少都會有少少辣味,食完個口仲會成陣蒜頭味,但係呢個係一啲都無,似係上面舖住啲可以一樽樽買嘅蒜蓉醬。。。食咗幾舊先發現佢個底係long住芽菜,啲芽菜係無味嘅。咁你舖啲肉喺啲無味又會出水嘅芽菜上面,你有味都變無味啦,更何況佢本身都係無味嘅。。

食到咁上下,個waitress走嚟問我哋要唔要糖水,心諗已經食到個囧樣咁,緊係話唔洗,點知個waitress無走,拎住個menu指住芋圓話"呢個好出味架喎要唔要試下" 。。。其實我想講。。。對面已經有間糖水舖,我去對面食唔好?

其實自問食野要求都唔高,你見我menu都無睇就知我本身無乜期望,但係唔好咁失望囉!真係好懷疑點解可以其他分店有咁多好評......
2019-01-16
$133.5 (晚餐)