2017-04-15 888 瀏覽
邊個話法國餐細碟又貴又唔飽?呢到價錢唔貴,好食仲食得飽添!今次第一次黎食,先自動波上左法包。有兩種包類:法式酥條同法包條,配上銀魚沙律醬。包類拎上手仲暖,已見誠意,法國包皮一如既往偏硬,但白麵包部份香軟,點埋沙律醬酸酸甜甜,食完仲想再食。Set dinner starter點左煙吞拿魚片伴牛油果醬,朋友點左蒜香大蝦小墨魚酥皮撻。煙吞拿魚片好甜,係鮮甜,好驚喜煙燻過都保留到鮮甜味!除左牛油果醬,伴碟上的橙色醬一樣好好味,酸酸味味,解左牛油果種小膩感。小墨魚酥皮撻我就冇食,比唔到意見。但朋友話小墨魚好爽口,好甜!main course 點左燴牛面頰米型意大利粉伴巴馬臣芝士及新鮮時菜,朋友就豪啲,點左波士頓龍蝦扁意粉配龍蝦燉蛋。米形意粉好得意,外形同risotto好似,但口感係意粉口感。意粉細細粒反而仲索到更多芝士醬味。另外牛面頰煮得超淋,刀都唔洗用,只係用叉就杯得散。除咗煮得淋,仲好入味。不過略嫌新鮮時菜太少,只有少量蘑菇同翠玉瓜。朋友個龍蝦扁意粉就真係抵食到爛。個燉蛋超濃龍蝦味,口感creamy,好似食緊龍蝦味版北海道燉蛋,龍蝦肉更加唔使講,啖啖肉又鮮甜。而個扁意粉其實亦都相當入味,但應
邊個話法國餐細碟又貴又唔飽?呢到價錢唔貴,好食仲食得飽添!

煙吞拿魚片伴牛油果醬
蒜香大蝦小墨魚酥皮撻
燴牛面頰米型意大利粉伴巴馬臣芝士及新鮮時菜
龍蝦燉蛋
波士頓龍蝦扁意粉
而個扁意粉其實亦都相當入味,但應該係個燉蛋太過濃味,朋友話頭幾啖意粉好似唔夠味,不過作為jam人啲野食嘅我,一食就已經覺得意粉充滿龍蝦味!
其實食完已經飽,但眼見D甜品來來往往,真係好吸引。最終又一人一個甜品。我嗌左Australian pear poached with strawberry port wine sauce and pear sorbet,計體積呢到應該有2個梨,要一個人食哂真係好飽!梨好淋,充滿酒味,應該係比酒浸左好耐!超好食。
朋友要Raspberry apricot cake with Green apple Sorbet ,佢果個仲飽!因為佢中間係CAKE,頗滯。個人認為梨好食D。
最後,仲有SNACKS 伴餐茶!我提議由蛋白餅起向朱古力曲奇食起,因為甜度亦慢慢增咁,咁就唔會搶哂其他甜點嘅味道!邊個話法國餐食唔飽?我食完行埋APM都仲飽到上心口~