2023-11-27 28 瀏覽
重口味的川菜食到悶悶地,突然好懷念潮州打冷,OPENRICE研究左陣,搵到陳儀興尚潮樓呢間割凈、企理、現代化嘅潮州菜。呢度可以話將潮州菜去蕪存菁,不用怕坐得唔舒服,不怕烏煙瘴氣,更見一份高雅情操和清靜。我地人少少,點左3餸1湯和1粥1飯。方魚炒芥蘭,炸過的大地魚乾,魚香四溢,只放少量去炒菜,已有畫龍點睛之效,令爽嫩的芥蘭苗帶一點蘇香。食菜都食到停唔到口。打冷必點,潮州凍大眼雞,處理得超乾淨,骨比教粗,唔怕哽骨,魚肉都好鮮好濃味,現上豆醬的咸香,簡直就是一道開胃菜,再呷一口功夫茶,齒頰留香。仲有點少得滷水拼盤,很好的現搭,有爽口的生腸,彈牙的肥腸,入味的滷水豆腐,同埋薰蹄,仲有鮮美的墨魚片,真係樣樣都好吸引,份量亦都好足,兩個人都唔係咁食得哂。個湯聽個名就知巴閉,20年菜圃豬肚湯,用料非常稀有,老菜圃的味道層次豐富,香氣和咸香極致,完美蓋過豬肚不好的味道,喝下去就像用了很多材料的老火湯咁濃郁。
我地人少少,點左3餸1湯和1粥1飯。

2023-11-23
  • 20年菜圃豬肚湯