2022-02-22
餐廳:KAKU (土瓜灣)地址:土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓11號舖呢間開咗兩個幾月嘅西日式fusion料理餐廳——KAKU @kaku_hk ,位於土瓜灣馬頭圍道嘅啟岸巷子裡面,成幢建築以「星空下嘅郵輪」為設計藍本🚢,地下同1樓喺美食大道,有各式各樣嘅餐廳🍴,亦用咗無頂式長廊設計,而1樓就有露天平台,成個裝修同風格就好似走咗入日本文藝復興時代咁🇯🇵餐廳老闆開咗一系列嘅日式餐廳,呢間「KAKU」中文意思喺「隱」,另外仲有旗下「隱町」等串燒店、清酒店同居酒屋餐廳🏮開陽嘅玻璃比自然光充分咁射入餐廳裏面☀️,成間餐廳顯得好光猛,餐廳寬躺而主要分開三個部份:Cafe Area、Dining Table連VIP房同埋Lounge Bar Area,啱晒唔同客人嘅需要😌,而我今次就同朋友坐喺近住Lounge Bar Area嘅梳化位🛋除咗用日本當造食材之外,餐廳亦會因住春夏秋冬四季而加入唔同嘅是令亞洲元素喺菜式當中,配搭埋西式嘅煮法,將新穎嘅fusion菜特色帶到食客面前✨,唔知今餐又帶唔帶到驚喜比你呢🎉?叫咗兩個set lunch,每個餐都有餐包、餐湯/沙律🥗、是日甜品同八選一飲品🍵。餐包一硬一軟
地址:土瓜灣馬頭圍道63號啟岸1樓11號舖
✝️Spanish IBP Pork Rack $198
將西班牙黑毛豬豬鞍以西式慢煮過後拎去煎香,切開見到粉嫩嘅肉質🐖,
✝️Toro Fried Rice With Eel Roll $218
日式鰻魚飯就食得多,通常見嘅都喺原條鰻魚放喺飯上面,餐廳有見及此想製造與別不同嘅特色,將鰻魚包捲住日式炒飯,好似一隻大鮑魚咁😋,上面仲放咗滿滿嘅吞拿魚茸同蟹籽,雖然睇落好細份,但食晒成條飽滿濃郁嘅鰻魚同鮮味突出嘅吞拿魚茸,份量又真係啱啱好👍
✝️Mille-Feuille $138
另外叫咗呢款法式千層酥,亦喺我哋叫嘅拿破崙,切開感覺好似一片片酥脆嘅樹葉咁🍂,面頭同中間都夾雜咗蛋奶醬(pastry cream),另外灑上糖霜,加上酸甜嘅奇異果粒去除甜膩感🥝,味道不過不失,喺有啲貴🙈
飲品叫咗杯Hawaii cocktail fruit tea同Latte️(+$15$) ☕,餐廳同一間本地品牌合作,用上自己風乾嘅果肉去調配唔同口味嘅茶包,飲落幾fresh幾清香🍓,