2016-11-29
101手工涮涮鍋 (尖沙咀)最近,我都食咗好多唔同風格嘅火鍋,有放題、日式、港式及韓式,應有盡有,實在令人非常興奮。冇計啦,天氣越嚟越凍,唔打邊爐暖下個身,唔通日日食甜品咩整凍自己咩。今次就黎到位於尖沙咀嘅台式火鍋放題, 101手工涮涮鍋,台式火鍋都係喺香港第一次食,感覺好似非常新鮮有趣,話明手工,應該所有野都係精緻而且創新,一於睇下呢度有咩食啦。進入餐廳後,發現餐廳的裝潢同埋設計都非常高尚優雅,座位寬敞企理,坐得非常舒服。先混一混醬!前菜任食,大家不能錯過呢度嘅前菜啊,小小辣,勁惹味開胃。先揀一個涮涮鍋,今次我哋就揀咗沙茶雞煲,沙茶雞煲一上枱已經非常香,而且雞件唔少,肉質嫩滑重雞味,沙茶醬惹味可口,其實有點似較甜的沙嗲汁,真係好濃味,岩哂我!之後店員就開始將配料逐樣上枱,以下呢啲都係二人分,唔係任食的。手切安格斯牛頸脊肥牛片肥牛片切得一啲都唔薄,脂肪分布良好,雪花紋幾靚,而且份量都唔少,咬落牛味香濃,肉嫩味美,一啲都唔un,接近入口即融,肉脂相間既感覺好正呀!時令海鮮拼盤時令海鮮拼盤有刀貝蜆、游水大鬼蝦、白鱔片、花甲王、脆鯇魚片同桶蠔。必食桶蠔,超大隻,而且多汁蠔味夠鮮,白鱔片咬落爽
必食桶蠔,超大隻,而且多汁蠔味夠鮮,白鱔片咬落爽脆油潤,魚味香濃,係我食火鍋最鍾意食嘅海鮮配料,刀貝蜆鮮甜美味,味道新鮮,又係好大隻,呢度好似好多野都係珍寶size,淨係食海鮮都食到我哋好滿足。
跟住店員又再將手工火鍋拼盤上枱,好彩張枱夠大,放得晒所有野。
講真,淨係食呢啲都已經超級飽,要推介嘅係呢度嘅手打丸,咬落爽口彈牙,而且味道非常濃郁,調味剛剛好,特別推介三重芝士墨魚丸,真係好彈牙,墨魚丸入邊真係有墨魚粒,真材實料!仲有墨魚汁了結糖真係好特別,初時以為係硬嘅,點知原來咬落去係淋淋地,而且有墨魚汁嘅味道,另外,黑松露芝士豚肉餃嘅黑松露味好突出,皮薄餡靚👍🏼
之後我哋只係嗌左生菜嚟打邊爐,因為已經食唔到佢其他任食嘅配料,實在太豐富太飽啦。
總括來講,要食精緻創新火鍋,質素又要好,價錢又要唔貴嘅話,就來呢度食台式火鍋放題啦,一定合你心意。
尖沙咀厚福街9號地下