2022-12-19 57 瀏覽
📍一瀧📍💡銅鑼灣係香港有好多日本餐廳,但係真係做到環境氣氛都好日本🇯🇵既地方唔多,而係銅鑼灣既「一瀧」就係其中一間。一出電梯已經好似隨意門離開咗香港,和風建築既房間,逼真既紅葉🍁🍁,定番既榻榻咪,食慾都大增😋前菜- 燒薩摩魚餅($48)煎得好香,外脆內軟,送酒一流👍🏻魚子海膽吞拿魚壽司($180)呢三種食材都係我至愛❤️海膽唔苦,魚子既咸味同呑拿魚蓉🍣perfect match!一啖放入口個鮮味爆哂出黎👅雞全翼-夜干($78)聽店員介紹係用左好長時間去製作,醃製同燒。外皮有浸🐓雞油香,肉質嫩而且有肉汁,幾喜出望外。刺身盛($500)刺身相信係根據當日既食材安排,鰹魚,師魚,牡丹蝦,凡立貝。每件都好厚身,鮮甜,師傅處理得好好👍🏻A4宮崎和牛壽喜燒($528)冬天暖胃必點,壽喜燒一般都甜甜地,但係呢度有但特別既地方,就係加多個棉花糖係上面,溶化後會將甜味提升一個程度。配上厚身和牛片,肉質嫩滑,沾上生雞蛋一次過擺入口,超正👅甜品($76)抹茶🍦雪糕, 一瀧布甸🍮兩款都好香濃,完美收尾😉埋單唔洗八百蚊一位,可以話係抵食!如果預算唔多,又想有個地方可以影相慶祝重要日子,絕對十分推介呢間!
📍一瀧📍
💡銅鑼灣

前菜- 燒薩摩魚餅($48)
煎得好香,外脆內軟,送酒一流👍🏻

魚子海膽吞拿魚壽司($180)

雞全翼-夜干($78)

刺身盛($500)

A4宮崎和牛壽喜燒($528)

甜品($76)

抹茶🍦雪糕, 一瀧布甸🍮
兩款都好香濃,完美收尾😉