2021-04-04 1755 瀏覽
會唔會係Foodie界入面介紹得最偏門既餐廳🤣竟然要行幾個鐘山先食到🤣🤣椒鹽鮮魷Price:$120📌可能係小妹食過最正既椒鹽鮮魷😋!個皮超薄唔會太多生粉,出面d大排檔通常層皮都好厚好似食麵粉咁🤢一咬落去仲Feel到條魷魚好Fresh好彈牙👍🏻個口感真係好正🤪可惜整到成份冬蟲草咁又細份量又少🥲三椏白切雞Price:$135 / 半隻📌呢到專做客家菜式,呢隻雞個人認為係必嗌!平時d走地雞嚡熠熠食到牙都痛埋🥶呢隻雞肉質真係超級嫩滑而且啖啖肉🤤無乜調味料食到既都係雞既鮮味😛煎釀豆腐Price:$80📌小妹自己本身對於豆腐就麻麻地🤔覺得太啖茂茂無乜味,所以對呢味餸無乜期望同驚喜🥲豆腐中間夾左粒豬肉,而且夾起唔易散,同行朋友們覺得呢道菜係必食,中意食豆腐既朋友可以留意下~蕃薯苗Price:$60📌成日見人投訴蕃薯苗又硬又苦🧐但呢到既蕃薯絲超級好味!菜好嫩滑同鮮甜,油度適中,食到停唔到口👍🏻店員呀姐果然無介紹錯🥳自製豆腐花Price:$15📌當日涼粉賣哂得返豆腐花😭豆腐花比較粗糙,唔夠軟滑😥不過佢地個糖水用薑去浸好好味👍🏻糖水同黃糖都係自己調配中意落幾多就幾多,咁就唔洗怕太甜 / 唔夠甜啦✅小妹食

椒鹽鮮魷

蕃薯苗
Price:$60

自製豆腐花
Price:$15

📌當日涼粉賣哂得返豆腐花😭豆腐花比較粗糙,唔夠軟滑😥不過佢地個糖水用薑去浸好好味👍🏻糖水同黃糖都係自己調配中意落幾多就幾多,咁就唔洗怕太甜 / 唔夠甜啦✅小妹食豆腐花一定係堆到d黃糖山咁高咁先夠正🤪

講左咁耐,姐係要點去⁉️呢到比2條路線大家‼️

烏蛟騰▶️九担租▶️吊燈籠⛰▶️犁頭石▶️三椏村▶️三椏涌▶️下苗田▶️上苗田▶️九担租▶️烏蛟騰

☝🏻行山路線,吊燈籠山勢陡峭,需要手足並用,少量攀爬,需要一定體力,路程10公里,最高點為吊燈籠416m

烏蛟騰▶️九担租▶️上苗田▶️下苗田▶️三椏涌▶️三椏村▶️原路折返

☝🏻郊遊路線,路段接近平路,輕鬆行